Стотици арестувани на протести в подкрепа на Навални в Русия

Снимка: БТА

По данни на вътрешното министерство в центъра на Москва на демонстрация са се събрали около 4000 души

Над 350 души са задържани в различни руски градове на неразрешени от властите протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс.

По данни на вътрешното министерство в центъра на Москва на демонстрация са се събрали около 4000 души. 

Акциите в подкрепа на Навални започнаха в няколко града на руския Далечен изток.

Информацията за броя на задържаните тепърва ще се уточнява. В региона най-многоброен бе протестът във Владивосток, където се събраха около 3000 души.

По улиците на Южно-Сахалинск излязоха около 400 души, в Хабаровск – над 200, в Якутск – 50 при температура минус 50 градуса. Протести в подкрепа на Алексей Навални са планирани на територията на цялата страна. Демонстрацията в центъра на Москва започна в 14ч. местно време (13 часа българско). Преди това властите предупредиха, че участието в протестите е незаконно и че ще предприемат всички необходими мерки за опазването на обществения ред. 

В навечерието на протестите някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани, други – глобени, на трети бяха връчени предупредителни протоколи. Пресаташето на опозиционера Кира Ярмиш беше осъдена на 9 денонощия арест заради призивите й за участие в протестите. Активистът Георгий Албуров получи 10 денонощия, а юристът на "Фонда за борба с корупцията" Любов Собол беше глобена с 250 000 рубли или около 3300 долара. Арестувани бяха десетки координатори на регионалните щабове на Навални.

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече протестите недопустими и обеща полицията да осигури необходимия ред. Той определи като особено цинични опитите за въвличане в протестните акции на непълнолетни.

Федералната служба за надзор на информационните технологии и масовите комуникации започна да блокира информацията за протестите в социалните мрежи. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK