Големите бензиностанции са поддържали по-висока цена по време на пандемията

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов

За периода на пандемията борсовите цени на петрол за намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е подобна. Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов относно изграждането на държавни бензиностанции.

Според него жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в различните квартали на столицата.

"Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забялзват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви Горанов.

"Изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси може да бъде обобщено по следния начин. Тези складове са собственост на 6 икономически субекти", обясни министърът. Така се е породила идеята Държавния резерв да се прехвърли на отговорността на държавната компания. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които Резервът разполага.

"Ако собственик на бензиностанция у нас иска да продава, той има две опции - да внесе от чужбина чрез отложено плащане на акциз. При това условие той трябва да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има само една опция - да си купи горивото директно от Гърция с платен акциз", обясни Горанов. Той добави, че КЗК многократно е сигнализирала държавата за този проблем.

"Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където има по-малко предлагане" обясни министърът.

"Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряването на конкурентна среда. Четейки анализите и докладите на Комисията, оставаме с впечатлението, че всичко е наред, но изглежда, че не е така", добави той.

По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов участваха в извънредно правителствено заседание, на което е разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Двигателист19:23 - 18.05.2020
В Гоце Делчев горивото е най - качествено, цената няма значение пред грижата за чисти и здрави двигатели.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK