Вписването в имотния регистър – по идентификатор на имота

Снимка: МРРБ

След приключване изработването на цифровата кадастрална карта на територията на страната трябва да бъдат създадени „поимотни“ партиди на собствеността, които ще фигурират в имотния регистър. Системата за вписване на имотите трябва да премине от „персонална“ към „поимотна“, като водеща роля ще има идентификаторът на имота, а не лицето - собственик.

Това стана ясно по време на днешното заседание на Съвета по геодезия, картография и кадастър.

Председател на съвета е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Съветът е създаден съгласно Закона за геодезията и картографията и е съвещателен орган към министъра на регионалното развитие и благоустройството.  

В състава му влизат заместник-министрите на всички министерства, както и началникът на Военно-географската служба, заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите, както и изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, заместник-председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", представител на Националното сдружение на общините в Република България и председателят на Камарата на инженерите по геодезия.

Основна задача пред членовете на съвета е да обсъждат конкретни проблеми и въпроси и да правят предложения по дейностите в областта на геодезията, картографията и кадастъра.

„Развитието на геодезическата практика, както и приложението й в почти всички сфери на живота налага постоянно да се усъвършенстваме и да следваме най-съвременните тенденции“, каза при откриване на заседанието на Съвета заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. По думите му въвеждането на единни стандарти и критерии, както и координацията на дейностите и съвместяването на данни изискват общи действия на всички институции в страната.

До настоящия момент 81 % или 89 хил. кв. км от територията на страната е покрита с цифрова кадастрална карта и кадастрални регистри, като е набрана информация за над 14 млн. недвижими имота, одобрени са кадастралните карти и кадастрални регистри за 915 населени места, включително за областните градове и 127 общински центъра. Трансформирането на картата на възстановената собственост в кадастрална карта е приключило за 3179 землища.

С оглед защита на кадастрално-информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и гарантиране сигурността на информацията в нея е задействана процедура по включването на агенцията в „Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност“ към Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г.

Стратегията и дългосрочната програма на АГКК предвижда и създаването на многофункционален кадастър, с който да се предоставят данни за имотите и комуникациите от подземна, наземна и надземна инженерна инфраструктура.

Ангажимента на всички институции, експлоатационни дружества и общините е изработването, поддържането и предоставянето на данните от специализираните карти, общите и подробни устройствени планове на урбанизираните територии като слоеве в т.нар. „многослоен кадастър“.

Това ще създаде възможност за допълване на данните в кадастралния регистър с цялата информация за имота, от разрешаване на строителство, реализиране на строителство, въвеждане в експлоатация и всяко направено, последващо подобрение в имота. Този многослоен кадастър ще е основа за всички проучвания за инвестиционни намерения, инвестиционно проектиране и инвестиции.

Съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър всички експлоатационни дружества, които набират и поддържат в актуално състояние специализирани данни са длъжни да възложат изработването на специализирани карти, регистри и информационни системи, които след това да предоставят на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

По време на заседанието на съвета стана ясно още, че със заповед на министъра на отбраната, от Военно – географската служба вече е въведена в употреба средномащабна държавна топографска карта в мащаб 1:25 000.

На всички институции, предоставящи геодезически, картографски и кадастрални услуги бе напомнено да използват новата координатна система БГС 2005.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK