Манолова: Ако на изборите в София имаше машинно гласуване, нямаше да има 900 коригирани протокола

Снимка: Изправи се. БГ

В Изборния кодекс е записано, че от 1 януари 2020 г. всички избори трябва да са с машинно гласуване

Ако на местните избори в София имаше машинно гласуване, всички тези корекции в протоколите нямаше да ги има. Нямаше да има 7000 невалидни бюлетини, 900 коригирани протокола, 400 протокола, които са поправени повече от два пъти, в нарушение на Изборния кодекс. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Тя допълни, че другите нарушения, установени в хода на делото за касиране на изборите в София, са били 3000 неправомерно дописани в избирателните списъци граждани на Европейския съюз и още 7700 неправомерно вписани под черта други граждани.

"Върхът сред десетките нарушени, които установихме, е предварителната проверка на протоколите. 124 технически сътрудници са назначени от Общинската избирателна комисия (ОИК). От тях 88 са служители на Столичната община и са били ангажирани да проверят предварително протоколите и да ги преправят. Някои от протоколите са преправяни повече от 10 пъти, което абсолютно противоречи на закона", каза Манолова.

Тя допълни, че сред служителите на Столичната община има главен архитект, директори на дирекции, одитори, юрисконсулти, главни експерти.

"Правителството каза, че ще въведе машинното гласуване, а ние се зарадвахме, че всъщност казаха, че ще спазят закона. В Изборния кодекс е записано, че от 1 януари 2020 г. всички избори трябва да са с машинно гласуване", заяви тя относно изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще има машинно гласуване.

"Съдът имаше пълните основания да отвори чувалите. Истината за безобразните манипулации на изборния процес трябваше да излязат наяве. Ще обжалваме решението на Административния съд в София пред Върховния административен съд", заяви още Манолова за решението на съда да отхвърли искането за касиране на резултата от местните избори в столицата.

На въпрос за кризата с боклука, тя заяви, че в гражданската платформа постъпват десетки сигнали за нерегламентирано съхранение на отпадъци.

"Получаваме сигнали за нови и нови площадки за боклук, където се складират отпадъци в нарушение на всякакви правила. Не е ясно какви са отпадъците, къде и как ще се обработват. Това е безобразие, което трябва да бъде прекратено", категорична е Манолова.

"Тази неделя на форум за боклука, заедно с инициативни комитети от цялата страна, ще обсъдим ситуацията с вноса, складирането и преработката на отпадъци. Ще внесем и законопроект, с който предлагаме по-строги санкции и по-големи изисквания към фирмите, които се занимават с превоза, съхранението и обработката на боклук. Предлагаме и площадките за съхранение на отпадъци да се намират на мястото, където ще се преработва боклукът", допълни тя.

Манолова обясни, че жителите на Пещера са против изграждането на инсталация за горене на боклук и складиране на опасни отпадъци, срещу което са и протестирали.

"Фирмите, които имат инвестиционни намерения, са завели искове срещу организаторката на протестите в размер на 150 000 лева и аз безплатно ще я защитя в съда. Това е безсрамен опит на фирми, близки до властта, да натискат правото на гражданите да протестират и да имат граждански инициативи", заяви Манолова.

"Лекът срещу опита да бъдат репресирани, притискани и мачкани граждани, които имат каузи и граждански инициативи е обединение на всички, които не искаме да живеем в такъв режим", каза още тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK