България остава във Волейболната лига на нациите след победа над САЩ

Снимки: БФВ

6000 зрители посрещнаха националите за първи път в Града под тепетата

Мъжкият ни национален отбор запази мястото си във Волейболната лига на нациите след победа с 3:1 гейма над САЩ (21:25, 25:19, 25:23, 25: 23) при историческия си първи мач в Пловдив и зала „Колодрума“. Преди изиграването на последните два мача в надпреварата България вече има 5 победи и е недостижима за Австралия и Португалия, които останаха с по 2 успеха след изиграването на първите си мачове от петата седмица. Така „кенгурата“ и Португалия трябва да определят изпадащият отбор, като португалците в момента играят с Германия и също имат две победи.

Пред уникалните 6000 фенове за България за пръв път през тази година в турнир от Лигата на нациите на полето излязоха центровете Виктор Йосифов (капитан), Николай Николов и либерото Теодор Салпаров. Останалите, на които Силвано Пранди заложи на старта, бяха диагоналът Цветан Соколов и посрещачите Тодор Скримов и Мартин Атанасов и разпределителят Георги Сеганов. Това бяха и играчите, които изнесоха целия мач, като единствено центровете Светослав Гоцев и Красимир Георгиев влизаха на моменти в първия и четвъртия гейм, за да подсилят блокадата.

Мачът стартира равностойно и никой отбор не успя да вземе предимство до първото техническо прекъсване, което дойде при 8:7 за САЩ. След него американците записаха ас като поискаха видеоповторение на изпълнение на Томас Джески, което показа топка на косъм в полето. Американците стигнаха до 15:12 като успяха да ни излъжат при дълго разиграване и Пранди взе прекъсване. След него обаче Цветан Соколов прати топката в аут за 12:16 при втората техническа почивка. Последва нова атака в аут на Скримов и 12:17. Серията за САЩ приключи с мощта бомба на Соколов. След отличен сервис на Цецо американците не успяха да се ориентират и с пусната от Скримов топка намалихме разликата на 3 точки при 15:18. След ас на Виктор Йосифов се приближихме само на 2 – 18:20, което накара американския треньор Робърт Нийлсон да поиска прекъсване. За съжаление последваха две точки за САЩ и при 18:22 Пранди се възползва от правото си да даде  указания за втори път. С ас на Георги Сеганов отново се върнахме в гейма – 20:22. Първият геймбол дойде след директна точка от сервис на Тейлър Ейврил, а след тройна българска блокада топката излезе на сантиметри в аут и 25:21 за САЩ.

С успешна тройна блокада България поведе с 3:1 на старта на втория гейм, а първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за нас след успешна атака на Мартин Атанасов, като преди това късметът покри Ейврил, който записа ас с помощта на мрежата. Супер сервис на Николов и мощна контра на Йосифов ни даде преднина от 2 точки при 11:9. С ас на Цветан Соколов дръпнахме с 13:10, а второто техническо прекъсване настъпи при 16:13 за нас. България поведе с 18:13 след два успешни сервиса на Сеганов и успешни след тях атаки на Мартин Атанасов и Цветан Соколов. Бомбен сервис на Цецо Соколов и завършена след това от самия него атака донесе на нашите нова брейкточка за 22:16. Първият геймбол дойде след докосната от американците мрежа, а краят на гейма настъпи при 25:19 след мощна атака от пайп на Скримов.

Американците започнаха по-добре третата част и дръпнаха с 6:3, но с блокада на Ники Николов се доближихме само на точка – 5:6, а техническото прекъсване настъпи при 6:8. След маратонско разиграване и мрежа на САЩ изравнихме за 8:8. Геймът продължи точка за точка до 11:11, след което успешна атака на американците, грешка на Атанасов, блок аут и два аса на  Томас Джески техническото прекъсване дойде при 11:16. След него обаче набързо изравнихме след грешки на САЩ, прекрасна игра в защита на Ники Николов, две успешни атаки на Соколов и ас на Йосифов – 16:16. Последваха 8 поредни изравнявания до 23:23, когато с омекотена от блокадата ни топка и последвала бомба на Цветан Соколов България за пръв път поведе в гейма при 24:23. Треньорът на САЩ Робърт Нийлсон взе прекъсване, но след него с отлична българска защита и успешна атака на Атанасов поведохме с 2:1 – 25:23 в третата част.

Българите стартираха четвъртия гейм с 3:0, но нелепо неразбирателство в нашата защита, като че ли ни разколеба при следващите точки и американците обърнаха до 5:6. Първото техническо прекъсване дойде след ас на Соколов - 8:7. Мартин Атанасов направи ас за 13:12, а второто техническо прекъсване настъпи при 16:15 за нас. С отлична игра в защита и атака на Соколов поведохме с 18:16, а след това и 19:16 чрез бомба на Николов през центъра. Мрежа на САЩ и бъркане ни дадоха нови две брейкточки – 22:17. Нашите обаче бяха на път да си вгорчат сами живота, като съживиха американците и допуснаха изравняване. Отличен сервис на Майка Маа и последвала наша грешка върнаха американците в гейма при 22:19. След лошо българско посрещане САЩ записа нова брейкточка – 23:21, а блокада срещу Цветан Соколов доведе до 23:23. Нашите обаче показаха здрави нерви и след успешна атака на Ники Никилов стигнахме до мачбол при 24:23. Мачът свърши с поискано от САЩ видеоповторение, което обаче доказа, че нашата блокада не е докоснала топката – 25:23 и 3:1 за България.

Най-резултатни за България беше Цветан Соколов с 20 точки (2 аса). Николай Николов записа 10 (3 блокади), а двама добавиха по 9 - Йосифов (1 блок) и Скримов. Бенджамин Пач записа 22 за САЩ, а Томас Джески добави 13.

В 20.40 часа в събота България посреща Иран, който днес победи с 3:1 гейма (25:23, 26:28, 25:22, 25:19) Сърбия и си осигури място във финалната шестица в САЩ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK