В Гоце Делчев поставиха началото на още един българо – македонски проект

Снимка: Infomreja.bg

И той е по програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG – IPA CBC

След като вчера в Гоце Делчев стартира проект „Нашият общ път към съвместното бъдеще“ по Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG – IPA CBC, днес тук беше поставено началото на още един проект по същата програма – „Климатизиращи се здравни институции“. И отново се състоя пресконференция.

Партньори са община Гоце Делчев и Клинична болница за обществено здраве – Щип, Република Северна Македония.

Целта на проекта е да укрепи здравните системи за справяне със заплахите за здравето, породени от изменението на климата, включително и при екстремни метеорологични събития.

Предвидено е провеждане на две съвместни обучения (по едно във всяка страна) на медицински специалисти и студенти по медицина, които желаят да натрупат знания и практически умения в областта на рисковете за здравето, свързани с изменението на климата.

Ще се организират и два семинара за общо 40 участници. На тях ще се обсъждат теми, свързани с основната цел на проекта.

Специално за град Гоце Делчев се предвижда обновяване на водоснабдяване, канализация, електрическо инсталиране и изграждане на фотоволтаични системи до 30 kW и ремонт на Вътрешно отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“.

В рамките на проекта ще бъде проведена кампания за повишаване на осведомеността за опазване на климата и за информиране на целеви групи. Допълнително за това ще помогне разработването на уеб платформа.

Иновативни решения, модерно оборудване и съвременни практики ще доведат до подобряване на капацитета, квалификацията, знанията в областта на заболяванията, свързани с изменението на климата.

Очакваните резултати от реализиране на проекта се свеждат и до изработване на две стратегии с определени мерки за смекчаване на последствията от изменението на климата.

Откривайки пресконференцията, Саид Иброш – заместник - кмет на община Гоце Делчев, обърна внимание върху актуалността на проекта и необходимостта от неговото изпълнение.

Бюджетът на този проект е 396 902,17 евро. Той е съфинансиран от Европейския съюз и националните фондове на страните, участващи в него.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK