Авторитетно фестивално жури на „Фолклорна магия“ в Банско

Снимка: Община Банско

Авторитетно фестивално жури ще оценява участниците в конкурсната програма в първото издание на Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“.

Събитието ще се проведе на 29, 30 юни и 1 юли в град Банско, като в него ще участват самодейци от всички фолклорни области в страната. Изпълнителите ще представят българския бит и култура в четири конкурсни категории: пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи. 10-членно компетентно жури ще оценява участниците на двете сцени на събитието, разделени по категории.

Председател на фестивалното жури на „Фолклорна магия“ в категориите „Нашенски славей“ - за вокално изпълнение и „Фолклорни виртуози“ - за инструментално изпълнение ще бъде проф. д-р Дора Христова – диригент на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ и преподавател по Камерни вокални ансамбли в АМТИИ , гр. Пловдив. В категориите „Дръж се, земьо“ - за танцово изпълнение и „На мегдана“ - демонстрация на обичаи и традиции, председател ще бъде г-н Кирил Апостолов – главен хореограф на ансамбъл „Пирин“.

Авторитетното фестивално жури на „Фолклорна магия“ ще бъде допълнено от Димитър Христов – композитор и диригент на Оркестъра за народна музика към Българското национално радио, доц. д-р Венцислав Димов – етномузиколог в Институт за изследване на изкуствата към БАН и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Генчо Генчев – кмет на гр. Свищов, председател на Национален фестивал „Фолклорен извор“ и заместник-председател на Асоциация на дунавските общини „Дунав“, проф. Лозанка Пейчева – доктор на изкуствознанието, етномузиколог в Институт по етномузикология и фолклористика към БАН и преподавател в АМТИИ, Пловдив.

Останалата част от оценяващите професионалисти са Даниел Спасов – народен певец, солист на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“, изпълнителен продуцент в БНТ и водещ на фолклорното предаване „Иде нашенската музика“, Милен Иванов – диригент, народен певец, редактор на музикални предавания в БНТ и водещ на „Иде нашенската музика“.

Членове на фестивалното жури ще бъдат още и фолклорните изпълнители -  доц. Бинка Добрева – народна певица, солист на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“, преподавател по народно пеене и Методика на народното пеене в Югозападен университет „Неофит Рилски“, гр. Благоевград и Илиян Михов – Баровеца – певец, музикален педагог и инструменталист.

Всяка вечер авторитетното жури ще отсъжда първа, втора и трета награда във всяка от четирите категории в двете възрастнови групи – под и над 16 години. 

Крайният срок за записване в конкурсната програма на фестивал „Фолклорна магия“ е 17 юни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK