Вокален ансамбъл „Езерец” с две награди на международен хоров фестивал в Балчик

Снимки: НЧ "Никола Вапцаров"

Вокален ансамбъл „Езерец” при Народно читалище „Никола Й.Вапцаров – 1866” – Благоевград, повтори успеха си от 2016 година.

На Осмия международен хоров фестивал „Черноморски звуци”, който се проведе от 6. до 10. юни в град Балчик, благоевградският състав с диригент Илиян Юручки завоюва две големи награди – победител в категория „Народни хорове” и отличие за диригента от Съюза на българските композитори за най-добра интерпретация на песен от съшременен български автор.

Наградата е връчена за премиерното изпълнение на песента „Тьонка Еленко” отново в обработка на Юручки. Във фстивала, който има и конкурсен раздел, участваха 21 хорови състава от 10 държави.

Съставите от различните категории бяха обединени в хорови работилници, ръководени от изявени диригенти. Работилницата „Български фолклор” тази година беше ръководена от Петър Крумов.

На изнесения фестивален концерт в огледалната зала на град Добрич, Петър Крумов сподели възхищението си от майсторството на Вокален ансамбъл „Езерец” и обяви техния диригент за наследник на Кирил Стефанов, който е бил негов особено близък приятел от студентската скамейка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK