Войводи почитат Тодор Александров на гроба му в Пирин планина

Снимки: ВМРО, архив

ВМРО ще отбележи 92-рата годишнина от смъртта на легендарния водач на Организацията Тодор Александров. Събитието ще се проведе тази неделя, 28 август, от 12.00 часа на гроба му над село Сугарево, до параклиса „Св. Илия“ в Пирин планина.

Сред официалните лица ще са лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, народни представители от Патриотичния фронт, учени, историци, общественици.  Ще присъстват и много българи от Република Македония.

По традиция новопостъпилите членове във ВМРО ще положат клетва към Организацията. 

Към мероприятието по отбелязване на годишнината ще се присъединят участниците в ежегодния едноседмичен поход в Пирин планина, организиран от ВМРО, който върви по стъпките на легендарния водач. Гробът на Тодор Александров е крайната точка на похода.

Тодор Александров Попорушев е роден на 4 март 1881 г. в Ново село – махала на град Щип. През 1898 г. на 17-годишна възраст влиза в редиците на ВМОРО, за което заслуга има директорът на Скопската гимназия Христо Матов. Известно време Тодор Александров е учител в поробените територии. След Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) взима дейно участие във възстановяването на Организацията и участва на повечето конгреси. През септември 1911 г. Тодор Александров финансира от касата на ВМОРО издаването на в. „Вардар“ с редактор Данаил Крапчев.

Цялото лято на 1912 г. Тодор Александров е начело на малка чета, с която се движи в околностите на Кукуш и Солун. Непосредствено преди обявяването на Балканската война ръководи извършването на серия атентати в Солун и околностите му. По време на Междусъюзническата война Тодор Александров пише писмо до министър председателя Иван Евстатиев Гешов и цар Фердинанд, в което се аргументира, че за ВМОРО автономията винаги е била едно от средствата за запазването преди всичко целостта на Македония с оглед на бъдещето ѝ присъединение към България.

По време на Първата световна война Тодор Александров е назначен като офицер за поръчки при щаба на дивизията със свободен достъп в кабинета на министър-председателя.

След войната Старио, както е наричан Тодор Александров, заедно с Александър Протогеров се заемат да възобновят работата на Организацията, но през 1919 г. са арестувани. След бягството си минават в нелегалност и заемат водеща роля в делата на ВМРО.

До 1922 г. Организацията успява да се справи с ширещото се разбойничество в Пиринска Македония, което е в разцвет в този дял на Македония след войната. Освен че четниците вече имат униформа, изграждат се околийски и окръжни ръководства, има пунктови началници, районни чети и милиция. ВМРО се превръща в „държава в държавата“.

На 31 август 1924 г. в Пирин планина над село Сугарево е убит Тодор Александров заедно с охранителя му Панзо Зафиров. Дейци на Организацията решават да ги погребат на това място.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK