Войводи почетоха паметта на революционера Иван Караджов

снимка: ВМРО - Благоевград

Членове и симпатизанти на ВМРО и граждани почетоха днес в Благоевград на датата на неговото рождение паметта на големия революционер Иван Караджов. Той е роден в с. Лешко, Горноджумайско, учил е в Солунската гимназия. Включва се в редовете на ВМОРО.

Образованието си завършва през 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург. По време на Илинденското въстание е в затвора. След Младотурския преврат в 1908 година отново става български учител в Солун.

Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. През 1909 година композира музиката на песента „Тих бял Дунав се вълнува“. През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През септември 1915 година младши подофицер Караджов завежда разузнавателен пункт №3 в Горна Джумая на  на Единадесета пехотна македонска дивизия.

След войната до 1930 година отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във въстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая. Караджов участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония в 1923 година и в Горноджумайската наказателна акция през септември 1924 година.

През юли 1928 година на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК  заедно с Иван Михайлов  и Страхил Развигоров . При разцеплението след убийството на Александър Протогеров  е на страната на крилото на Иван Михайлов. Това разказа пред насъбраите се граждания днес историкът Иван Стоянов за живота и делото на Иван Караджов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK