Войводи от Пиринско почетоха паметта на Мара Бунева в Скопие

Снимки: ВМРО

ВМРО и други патриотични организации проведоха шествие в Скопие по повод годишнина от смъртта на революционерката Мара Бунева. То се организира по традиция всяка година от Българския културен клуб в Скопие.

На 13 януари тази година се навършват 88 години от гибелта на Бунева. През 1928 г. тя изпълнява смъртната присъда над сръбския сатрап Велимир Прелич, като го застрелва близо до каменния мост на река Вардар, а след това сама слага край на живота си.

В храма „Св. Димитър" бе отслужена панихида в памет на Бунева.

На събитието присъстваха заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки, както и народният представител Атанас Стоянов. Двамата положиха цветя пред паметната плоча, намираща се на стария Камен мост над Вардар. Присъстваха и стотици българи.

На лобното място на Мара Бунева Джамбазки посочи, че България и Македония трябва да честват заедно общите си национални герои. Тези поклонения имат смисъл, ако чрез тях показваме националното си обединение, ако търсим това, което ни съединява, а не това, което ни разделя, подчерта пред присъстващите Джамбазки.

Можем да намерим хиляди поводи да се скараме. Мара Бунева не е от тях. Гоце Делчев не е от тях. Дамян Груев не е от тях. Христо Чернопеев не е от тях. Дори Сандански не е от тях. Те са наши общи национални герои. Бог да прости Мара Бунева. Да живее България, да живее Македония, бяха думите на българския евродепутат.

От Благоевград участници в събитието бяха Зорина Станчева - заместник-председател на националната младежка организация на ВМРО за Пиринска Македония и историкът Иван Стоянов.

 

КОМЕНТАРИ

Иван Татарчев16:00 - 12.01.2016
ДС-МВРо на ДС"Ванчо" Каракачан, Джамбазан и последния им фаворит ДС"Сава" Доган НЯМАТ НИЩО ОБЩО (нито идейно, нито кръвно, нито организационно, нито символно, нито материално!) с историческата Вътрешната Македонска Революционна Организация (В.М.Р.О.), за което има и влезло в сила необжалваемо Решение №536 от 22.09.2007г. на ВКС, с което е установено и постановено, че буквосъчетанието "ВМРО" в наименованието на Политическата Партия "ВМРО - Българско Национално Движение" няма разгънат текст и НЕ Е СЪКРАЩЕНИЕ като В.М.Р.О., т.е. няма общо с В.М.Р.О.! Така че ДС-МВРо няма как да се извинява САМА на СЕБЕ СИ като издънка на БЗНС от името на В.М.Р.О. за убйството на Стамболийски през 1923! Затова ДС-шопарът "Иван" не може да участва самостоятелно на избори и ВИНАГИ влиза в разни коалиции, като ВИНАГИ в тях има някаква БЗНС-структура: на Мозер, на червените земеделци, на Янето, ......)!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK