Военнослужещи от Българската армия са удостоени с висше военно звание

Снимка: МО

Церемонията се проведе в Гербова зала на „Дондуков“ 2

Военнослужещи от Българската армия бяха удостоени днес, 2 октомври, с висше военно звание с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Церемонията се проведе в Гербова зала на „Дондуков“ 2 в София и на нея присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

Държавният глава удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“ досегашния командир на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който заема длъжността „заместник-началник на отбраната“.

Бригаден генерал Димитър Петров бе удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, освободен от длъжността „командир на 3-та авиационна база - Граф Игнатиево“ и назначен за командир на Военновъздушните сили. Досегашният му заместник във формированието в Граф Игнатиево полковник Николай Русев е назначен за командир на 3-та авиационна база и е удостоен със звание „бригаден генерал“.

Бригаден генерал Стайко Прокопиев, който до момента заемаше длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Министерството на отбраната, е назначен на длъжността „директор на Щаба на отбраната“ и е удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Иван Маламов е удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

„Новите звания и назначения са заслужено признание за постигнати високи успехи, за професионализма, уменията и лидерските ви качества, за вашата всеотдайност и принос към развитието на Въоръжените ни сили“, посочи президентът Румен Радев в обръщението си към новопроизведените висши офицери. „Не забравяйте, че за българския генерал честта, достойнството и Родината са над всичко“, заяви той.

От името на удостоените с висше офицерско звание новоназначеният заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков изказа благодарност към военното и политическото ръководство за оказаното доверие. „Пред нас стои дълъг път, през който трябва да преминем, за да защитим и оправдаем това доверие. Насоките, по които се движим, са ясни. Те са посочени в Стратегическия преглед на отбраната със способностите, които трябва да бъдат изградени в периода до 2032 г.“, посочи той. Генерал-лейтенант Стойков заяви, че за да бъдат постигнати необходимите отбранителни способности, трябват усилия за свързването на придобитите нови бойни платформи в работна среда. Той подчерта и ключовото значение на привличането, задържането и мотивацията на младите офицери. „Може да имаме модерни платформи и нови технологии, но всички те трябва да бъдат управлявани и осигурявани от хората“, категоричен бе генерал-лейтенант Стойков. 

На церемонията присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, висши офицери от Българската армия.

* * *

Генерал-лейтенант Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в гр. Казанлък. През 1987 г. завършва ВНВВУ „Г.Бенковски“ в гр. Долна Митрополия, специалност „Военен летец-пилот“. През 1999 г. завършва Военна академия „Г.С. Раковски“ в гр. София, а през 2004 г. -   Военновъздушният колеж „Максуел“ в щата Алабама, САЩ, специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. На служба в Българската армия е от 1987 г. Генерал-лейтенант Цанко Стойков започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Граф Игнатиев със звание „лейтенант“.  В своята военна кариера е преминал през всички командни длъжности от командир на звено и командир на ескадрила до командир на авиобазата. От 2014 до 2016 г. е военен аташе в САЩ. На досегашната си длъжност - командир на ВВС,  е назначен през 2016 г.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков е летец-пилот - първи клас. Пилотирал е самолети L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ- 29 и имапролетени над 1500 часа.

Генерал-майор Димитър Петров е роден  на   26 юли 1966 г. в гр. Тополовград.  През 1990 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски“ в гр.  Долна Митрополия,  специалност „Военен летец-пилот“. През 2000 г. завършва Военна Академия „Г. С. Раковски“ в гр. София, а през 2013 г. -   Генерал-щабна академия в Китай.  На служба в Българската армия е от 1990 година. Започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Равнец. В своята военна кариера е заемал различни длъжности от командир на звено в авиобаза Равнец и командир на ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево до заместник-командир на 3-та авиобаза. На досегашната си длъжност – командир на авиобаза Граф Игнатиево, е назначен през 2018 г.

Генерал-майор Димитър Петров е летец-пилот – първи клас. Пилотирал е самолети Zlin-42 MU,   L-29, L-39, МиГ-21 ПФМ, МиГ-21 БИС и МиГ-29 и има пролетени над 1500 часа.

Бригаден генерал Николай Русев е роден на 13 март 1971 г. в гр. Плевен. През 1995 г. завършва ВВВУ „Г. Бенковски“ в гр. Долна Митрополия,  специалност „Летец-пилот за ВВС“. През 2005 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“ в гр. София, а през 2016 - Военновъздушния колеж „Максуел“ в щата Алабама, САЩ, специалност „Стратегическо ръководство на отбрана и въоръжените сили“. На служба в Българската армия е от 1995 г. Бригаден генерал Николай Русев започва военната си служба като старши пилот в авиобаза Габровница със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е заемал различни командни длъжности като командир на авиационно звено в авиобази Габровница,  Доброславци и Граф Игнатиево,  командир на изтребителна авиационна ескадрила и заместник-командир по летателна подготовка в авиобаза Граф Игнатиево. На досегашната си длъжност - заместник-командир на 3-та авиобаза, е назначен през 2018 г.

Бригаден генерал Николай Русев е летец-пилот първи клас. Пилотирал  е самолети L-29, L-39ZA, МиГ-23 и МиГ- 29 и има пролетени над 1330 часа.

Бригаден генерал Иван Маламов е роден на 10 май 1973 г. в с. Копривлен, област Благоевград. През 1997 г. завършва Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) „Панайот Волов“ в гр. Шумен, специалност „Артилерийско въоръжение“. През 2007 г. завършва „Организация и управление на логистичното осигуряване на оперативни и тактически формирования“, а през 2017 г. - „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ във Военна академия „Г. С. Раковски“. На служба в Българската армия е от 1997 г. Бригаден генерал Иван Маламов започва военната си кариера като помощник-началник на отделение в 3-та мотострелкова дивизия в гр. Благоевград със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е преминал през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на полк. На длъжността „началник на Националния военен университет „Васил Левски“ е назначен през август 2019 г.

Генерал-майор Стайко Прокопиев е роден на 21 август 1966 г. в гр. Хасково. Той завършва ВHВУ „В. Левски“ през 1988г.   През  1997 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“, а през 2009 г. -  Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон. На служба в Българската армия е от 1988 година. Генерал-майор Прокопиев започва военната си служба като командир на танков взвод в 9-та танкова бригада – София със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е заемал различни командни длъжности, бил е съветник по отбранителните въпроси в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз и командир на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в нашата страна. От януари 2019 г. е директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в  Министерството на отбраната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK