Военният министър на поклонение за 72-годишнината от Операция "Деве баир" в Гюешево

Министърът на отбраната Николай Ненчев, снимка: Infomreja.bg

Министерството на отбраната организира поклонение и панихида за 72-годишнината от Операция „Деве баир“ на 9-и пехотен Пловдивски полк на 8 септември 2016 г. в кюстендилското село Гюешево.

Панихидата ще бъде отслужена за загиналите герои от 9-и пехотен Пловдивски полк. Тя ще започне в 12 часа пред Общата гробница на гробището в Гюешево. Слово ще произнесе министърът на отбраната Николай Ненчев.

На 5-и септември 1944 г. полковник Иван Бонев, командир на 9-и пехотен Пловдивски полк, получава заповед да се изнесе в района на Кюстендил, като прегради пътя за град Крива Паланка и не позволи на немските части да преминат старата граница.

След ожесточени и кръвопролитни сражения на 8-и септември в района на „Деве баир“, позицията е удържана, а полковник Бонев е награден с орден за храброст и провъзгласен за почетен гражданин на Кюстендил.

Само няколко месеца по-късно обаче - на 9-и март 1945 г., полковник Иван Бонев е осъден от комунистическия режим на 15 години строг тъмничен затвор. След обжалване е реабилитиран на 5 април 1946 г., но в началото на юни същата година е арестуван отново и след жестоки инквизиции е пратен в концлагера „Росица“, където умира на 10 октомври 1946 г. 

Подвигът на войниците и офицерите от 9-и пехотен Пловдивски полк опровергава натрапените след т.нар. „Деветосептемврийска революция“ внушения, че Българската армия не е дала отпор на войските на Германия след прекратяването от правителството на Константин Муравиев на съюза с нея на 4-и септември 1944 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK