Водосвет, курбан и оризник в Горна Крушица за летния Атанасовден

снимки: Община Струмяни

Традиционният празник на малкото селце Горна Крушица в община Струмяни се отпразнува под дебелите сенки в двора на храм „Св. Димитър” с курбан и общи трапези.

Кметът на селото Христо Варсански с гордост показваше на своите гости - ръководния екип на общината, начело с Емил Илиев, зам.-кметовете Петя Тасева и Димитрина Николова, секретаря Иван Секулов и всички негови колеги – кметове и кметски наместници, че само за една година, откакто е кметски наместник, е успял да приведе кметството в добър вид, предвид, че не е ремонтирано почти 35 години.

В сградата са създадени нормални условия за кабинета на фелдшера, окосено е и чисто около нея. „По-важното е стотиците жители на Горна Крушица, повечето от които възрастни хора, да чувстват грижите на кмета. Много ми се иска, въпреки че съм наясно с тежкото икономическо състояние на общината, да отпочнем ремонтните дейности на покрива на сградата, който е в ужасно състояние”, реди кахърите си той.

На  масите много от жителите гостоприемно черпят с местните деликатеси като оризник, запечен с яйца, домашно сирено, изстудена домашна ракия и др. Опитваме от вкусния оризник на семейство Олга и Васил Гердови, чиято майка е може би най-възрастният жител на селото – Велика Тренчева. „Обичаме да идваме в Горна Крушица, но децата ни са в Чикаго. Всички внучета ни се родиха в чужбина.”

Празникът започна с литургия за здраве и завърши с разговор за бъдещето на селото, като всички, родени в малкото малешевско село, оставят сърцето си в него и се завръща с радост у дома.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK