С офроуд пътешествие младите планинари от Клуб „Пирински стражи” отбелязаха 55-годишнината на парк "Пирин"

Снимки: Клуб "Пирински стражи"

С невероятно офроуд пътешествие, придружено с туристически преход из Корнишкия циркус в Пирин младите планинари от клуб „Пирински стражи” при Трето ОУ „Братя Миладинови” в Гоце Делчев заедно с рейнджърите от Национален парк „Пирин” и Николай Даутов – известен географ, отбелязоха 55 години от създаването на Националния парк. 

Тази година се навършват 55 години от създаването на изключителния Национален парк „Пирин”. 

Уникалното събитие бе проведено на 19 юли, а стартът на приключението бе в с. Баничан, където Пиринските стражи от Трето ОУ се срещнаха със служителите в Национален парк „Пирин”, за да потеглят към местност в Корнишкия циркус в Пирин.

Офроуд пътешествието, проведено от рейнджърите на НП беше осигурено от Росен Баненски – директор на Дирекция „Национален парк Пирин” по повод 55 години от създаването на Националния парк.

С незабравими мигове и ентусиазъм стражите и защитниците на вълшебната планина достигнаха до заслон „Корнишки езера”, който бе изграден преди две години с усърдния труд и отговорност на прекрасните служители и ръководство на Национален парк „Пирин”.

Тъй като участниците в клуб „Пирински стражи” неведнъж са доказвали своя борбен дух и желание за още повече приключения, те преминаха през целия Корнишки циркус – преминаха през Корнишките езера; изкачиха Безимения връх; изкачиха връх Хлевен (2645 м).

Николай Даутов бе техен водач нагоре по скалистите пътеки. Той изненада учениците с оригиналните и запомнящи се разкази и легенди за местността и върхове, които те изкачиха.

На финала на приключението Пиринските стражи и рейнджърите от НП „Пирин” предприеха почистваща акция в местност до изходния пункт по пътя за заслон „Корнишки езера”. За съжаление, те събираха изхвърлени боклуци от хора, които явно не знаят, че в планината „кошчето за боклук е собствената раница”.

Участниците от клуб „Пирински стражи” благодарят на г-н Баненски за възможността да се проведе това незабравимо приключение, благодарят и на г-н Николай Даутов. Искренни благодарности те отправят и към служителите на НП „Пирин” за техния професионализъм и за вниманието, с което ги обгърнаха. 

А ръководители на „Пирински стражи” бяха Лозана Грозданова, Славка Жостова и Александър Халачев.

За да се съхрани неповторимото биологично разнообразие и забележителните природни образувания в Пирин планина, на 8 ноември 1962 г. е обявено създаването на Народен парк „Вихрен“, с площ 6736 ха. 

Със Заповед № 395 от 15.Х.1999 г. на Министъра на околната среда и водите, Народен парк Пирин се прекатегоризира в Национален парк Пирин, съгласно параграф 2 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗЗТ. Поради своя неповторим природен комплекс, от 1983 год. Национален парк „Пирин“ е включен в Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK