Водещата футболна академия в Европа „Динамо Загреб“ за първи път в България за турнира в Благоевград

Снимка: Община Благоевград, архив

Футболисти на една от най-добрите и продуктивни футболни школи в цяла Европа пристигат в Благоевград за участие в IV Международен детски футболен турнир „Купите на Община Благоевград“.

Хърватският гранд е школа, от която са излезли звездите на „Реал мадрид“ - Лука Модрич и Матео Ковачич, на „Ювентус“ - Марио Манджукич, новата звезда на тима - Марио Пиаца, и почти сигурното ново попълнение на „Манчестър сити“ - Анте Чорич.

Доказателство за това, че детската школа е отличник във футбола, е че около 80 % от националния отбор на Хърватска е съставен от бивши и настоящи играчи на „Динамо Загреб“. В много класации школата „Динамо Загреб“ попада в топ 3 на европейските футболни академии.

Повод за гордост е, че от многобройните покани за участие, които клубът получава, спортистите избраха именно турнира в Благоевград. Други известни имена, излезли от „Динамо Загреб“, са Звонимир Бобан, Ивица Олич, Ведран Чорлука, Домагой Вида, Нико Кранчар, Едуардо Да Силва, Ален Халилович.

Детският футболен турнир се организира от Община Благоевград и се провежда за четвърта поредна година, като с всяка изминала година събитието става все по-мащабно и към него проявяват интерес все повече български и чужди отбори.

Турнирът е за деца, родени през 2003 и 2004 година, и е в памет на легендарния вратар на “Пирин” - Христо Христов – Бараката. Спортното събитие ще се проведе от 29 август до 2 септември в областния център на Пиринско. Сред целите на организаторите е турнирът да събере млади футболисти от различни краища на Европа, които да се състезават по най-високите европейски стандарти, като се насърчава честна игра, приятелство, култура и висок морал, които да допринесат за тяхното развитие. 

В Четвъртия международен турнир по футбол в Благоевград ще участват ФК „Динамо Загреб“, ФК „Войводина” Нови Сад, ФК „Цървена звезда”, Белград, ФК „Вардар“ Скопие, Академия „Пандев“-Македония. От българските грандове на стадион „Христо Ботев“ ще излязат ПФК „Славия”, ПФК „Левски”, „Ботев” Пловдив и благоевградските надежди от ФК „Пирин 2001” и ОФК „Пирин”. 

До този момент носители на “Купите на община Благоевград” са отборите на ПФК “Славия” – България и Академия “Пандев” – Македония през 2013 година, ФК “Войводина” – Нови Сад и ФК “Цървена Звезда” Белград – през 2014 година и ФК “Войводина” – Нови Сад – през 2015.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK