Един загинал, десетки срутени къщи при водния ад в Мизия, 600 евакуирани

снимка: БГНЕС

Един загинал, десетки срутени къщи, бедстващи хора и три квартала под вода - това е ситуацията в наводнения град Мизия, където придошлата заради валежите река Скът заля всичко. Извършва се евакуация на населението, съобщава Нова ТВ.

До момента са евакуирани над 600 души. В града вече са пристигнали и двата хеликоптера "Кугър", за да се включат в евакуацията на бедстващите.

За първата жертва в бедстващия град съобщи шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. Той заяви, че тялото на възрастен мъж е било открито в дома му от неговия син, който е служител на МВР. По думите на министър Цветлин Йовчев възрастният мъж е отказал да бъде евакуиран.

Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има още изчезнали или загинали в потопа хора. На места дълбочината на водата в града е 3-4 метра.

"Картината в Мизия е трагична, три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора", заяви кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски.

"Обилните валежи и вълната, залели Бяла Слатина и цялата област Враца, са допринесли за бедствието в Мизия. Градът се намира в най-ниската точка преди река Скът да се влее в Дунав", обясни кметът, който определи случващото се като "трагедията на века".

В епицентъра на бедствието са всички служби, които имат отношение към проблема.

"През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора. Има над 300 души от екипите на Гражданска защита "Пожарна безопасност", от полицията. На място са екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери. Има създадена организация. На място е и БЧК, както и екипи от Министерство на здравеопазването, Бърза помощ, екипи от психолози", каза министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който пътува към бедстващия град, предаде Агенция "Фокус".

По думите на гл. комисар Николай Николов, на терен работят голям брой пожарни автомобили и стотици спасители, сред които над 300 пожарникари и полицаи. Част от евакуираните са село Крушовица, където положението също е тежко.

От Столична община обявиха, че и от София тръгват спасители към бедстващия град. Очевидци разказват, че цяла нощ са се чували страшни звуци от срутващи се постройки, хора са викали за помощ.

Мизия е непристъпен град в момента, информира кореспондентът на Нова ТВ Румяна Попова. Сгради продължават да рухват и в момента.

Според някои от хората в Мизия снощи е имало идеи да се направи пробив в дигите, за да се спомогне за изтичането на водата, но не е било разрешено от властите, тъй като не искали да се засегнат близките земеделски земи. "Хората ли са по-важни в тая държава, или царевицата?", запита един от бедстващите граждани.

Нивото на прелялата река Скът бавно спада.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK