Воден ад във Ваклиново и Кочан, мълния предизвика пожар във Вълкосел

Водната стихия разруши улици в село Кочан, снимки: читател на ИНФОМРЕЖА

На пореден воден ад от проливните дъждове и гръмотевичните бури бяха посложени снощи жителите на повечето села в община Сатовча.

В с. Ваклиново улиците се превърнаха в реки, след като селското дере преля. Наводнен е първият етаж на Младежкия дом в селото. Има затворени улици заради свличане на земни маси. 

Очевидци разказаха, че пороят е бил толкова силен, че изкъртил железните капаци на шахтите, които водата носила като хартиени лодки. 

"Беше ад. Щетите и в селото, и в полето са огромни. От рано сутринта сме организирали техника за разчистване на свлачищата, за да решим проблема с недостъпните улици. Чакам и комисия от община Сатовча за оглед. Хората са изплашени от това, което преживяха снощи", коментира пред ИНФОМРЕЖА кметът на Ваклиново Пламен Братанов.

Още по-страшна е била обстановката в съседното село Кочан вчера вечерта. В селото има десетки наводнени къщи, пороят е довлякъл огромни камъни, затлачени са шахти, улиците са залети с вода.

Лек автомобил падна в дере, което наложи местните хора да се включат в многочасова спасителна акция по изваждането му. С помощта на кран и със съдействието на десетки доброволци късно снощи колата бе изтеглена успешно и върната обратно на пътя.

В селото от сутринта тече организация за справяне с бедствената ситуация.

Пожар и две паднали дървета е равносметката след вчерашните гръмотевични бури и в сатовчанското село Вълкосел, съобщиха от Районната служба "Противопожарна безопасност и защита на населението".

Паднала мълния във Вълкосел е причинила пожар в селскостопанска постройка. Изгорели са 20 квадратни метра покривна конструкция.

На още един сигнал са се отзовали вчера пожарникарите от Гоце Делчев. Две дървета са били повалени от бурята в училището във Вълкосел. За щастие пострадали хора няма.

От село Туховища, също в община Сатовча, сигнализираха, че положението след снощните порои и бури е бедствено.

Днес общинската комисия, начело с кмета Арбен Мименов, ще обиколи всички населени места, за да констатира щетите и да организира работата по овладяването на ситуацията в бедстващите райони.

В Гоцеделчевски регион най-сериозно пострадала от бурите, силните дъждове и градушките е община Сатовча.

Вече са изпратени първите протоколи до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за осигуряване на финансова помощ за нанесените щети от природните бедствия през изминалата седмица в Сатовчанско, които по първоначални данни надхвърлят половин милион лева.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Водната стихия разруши улици в село Кочан, снимки: читател на ИНФОМРЕЖА
Водната стихия разруши улици в село Кочан, снимки: читател на ИНФОМРЕЖА
Улиците във Ваклиново заприличаха на реки
Наводнените улици в Кочан

КОМЕНТАРИ

Вълкосел00:16 - 24.06.2014
Вместо да сте състрадателни към случващите се бедствия,вие се карате,моля бъдете по човещни,защото и във Варна има много бедствия!!!! @@@@@@
КОЧАН03:25 - 21.06.2014
Направихте търговците в градъ милионери и още не мога да ви убедя колко ви мразят и лъжат. 10 лева повече за бензин и спестявате минимум 100. Има ли някой да даде пример гаранционна стока да е подменена веднага.Или договаряш една цена, но ако иде да го вземе някой друг,минимум двагйсетачка горе,за залежали стоки с изтекъл срок на годност.Така че братя помаци не купувайте от градъ,освен ако не ви се наложи да ходите в съдъ.
КОЧАН02:59 - 21.06.2014
Браво Мехмед,но позволи ми да добавя.Май че половината които живеят в градъ са от наоколо него.Много от търговците са турци или помаци. Вдигат цените 5-6 пъти,продават ниско качество за по-високо и се подхилкват че миджетата няма къде да идат освен в Градъ.Както прочетохте аз съм от Кочан,работя в частния сектор вече 25 години. Ако ще купувате нещо повече от 250-300 лева идете във Благоевград или Пазарджик /от където всъщност идват стоките в градъ/.Реална цена за качество.
Mehmed12:44 - 20.06.2014
Здравейте на всички хора и не до там хора. В отговор на оня "умник", който говори как ПОМАЦИТЕ (главните букви са умишлени, бих искал да го запитам учил ли е история? Ако да(в което се съмнявам), може ли да ми каже защо и как българите стават християни? Борис не ги ли покръства НАСИЛА?! Защо, скъпи християни, си продадохте вярата? Защо продадохте Тангра? Или вие сте по-големи католици от папата? Що се отнася до ПОМАЦИТЕ..какво лошо са сторили тези трудолюбиви и честни хора? Или това, че крепят икономиката на Гоце Делчев е тяхното престъпление? Заради това ли им пожелавате природни стихии? А когато те нямат тютюн? Тогава няма да идват и да харчат пари..тоест няма да създават икономиката на града (така както го правят от много, много години).

FACEBOOK