Внушително факелно шествие в Петрич за 145-годишнината от обесването на Васил Левски

Снимки: Община Петрич

В израз на всенародната обич и преклонение пред примера на Апостола днес в Петрич за първи път се обединиха във възпоменателно факелно шествие граждани на шест общини – Петрич, Сандански, Струмяни, Симитли, Кресна и Разлог.

Хиляди родолюбци изминаха разстоянието от градския площад до паметник „Народни будители”.

Светлината на 400 факли символизираше огъня на народноосвободителните борби, в чиито пламъци загинаха свидни синове и дъщери на майка България.

Факелното шествие в Петрич под съпровода на равномерен барабанен ритъм, поведоха деца с портрет на Апостола в ръце и 12-метров национален трибагреник, носен също от признателното младо поколение.

Мълчаливият ход и сведените глави на участниците бяха онези минути, в които оставаме сами с непреходния подвиг и саможертвата на героите.

Под надслов „Помним те, Апостоле” и с пламенни слова продължи програмата в Петрич за почитане на 145-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Освен стихове за живота и делото на Апостола, беше представена и част от авторския спектакъл на Танцов ансамбъл „Гайтан” - „Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство”.

Венци и цветя положиха стотици признателни българи.   

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK