Внуци на „Войводи от Македония” поемат първи книгата на автора Крум Михайлов

Утре от 17:30 часа в зала 101 на кметството ще бъде представена книгата на пиара на ЮЗУ "Неофит Рилски" Крум Михайлов - „Войводи от Македония”, която излезе от печат преди дни и се издава със съдействието на Община Благоевград по повод 100-годишнината от обявяването на Балканската война и освобождението на Благоевград от османско владичество.

Книгата е издание на Македонския научен институт и представя очерци за околийските войводи в Серски революционен окръг, който отчасти съвпада с територията на днешна област Благоевград – секретарите на окръжния комитет Александър Буйнов от Шумен и Чудомир Кантарджиев от Сливен, драмските околийски войводи – Тодор Паница от Оряхово и Михаил Даев от Балчик, разложкият околийски войвода Георги Скрижовски от с. Скрижево, Драмско, неврокопският войвода Петър Милев от с. Косача, Радомирско, войводите Стою Хаджиев, Таската Серски и  Георги Казепов, водачи на Демирхисарска, Серска и Мелнишка околия.

Всички те погиват из суровите усои на Пирин или в последвалите междуособни битки на разцеплението във ВМОРО, доказвайки с мисъл и дело, че имат място в олтара на отечествената памет; че горчивата им съдба ще учи идните поколения да откриват верните хоризонти на бъдещето. Залутани между националния идеал – обединението на останалите под робство българи в Македония и Одринска Тракия със свободна България и безпътието на различни доктринерства или коминтерновски химери за федериране на Балканите, героите в книгата “Войводи от Македония” отстояват своето достойнство, оставайки верни до гроб на българската национална кауза.

Това превръща събраната в книгата памет за тях в надежда, че новите поколения ще намерят верен изход от историческата несправедливост. Защото забравата възпроизвежда миналото, ако не се погледне истината с отворени очи – и за неизплаканите сълзи на Македония и Одринско, след бежанските потоци и лютите братоубийства, и за хилядите безкръстни гробове, пръснати по сухите рътлини от Странджа, Беласица и Пирин – до Влахина, Шар и Пелистер.

Разказвайки за битки и сражения, за конгреси, потайни явки и среднощни преходи, авторът е успял да надникне в това време, да усети магията, стоварила върху героите тежкия кръст на обреченици – загърбили семейство, домашен уют и спокойствие, обединени от един едничък идеал –  единна и неделима България.

Книгата е разказ за голготата на тия хора, за тяхното национално достойнство и отговорност, вричайки се курбан, в името на бъдещето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK