За какво да внимаваме при пакетно пътуване за лятната почивка

Снимка: Infomreja.bg

При покупката на пакетно пътуване за лятната почивка е изключително важно да се запознаем с предварителната информация. А преди да подпишем и платим, да се убедим, че договаряме с регистриран туроператор. Регистрираните туроператори са задължени да поддържат валидна „застраховка професионална отговорност”, а съгласно действащите нормативни правила в България това е единственият източник за удовлетворяване на финансови претенции при проблем.

За това напомни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в рубриката „Чети етикета” по bTV преди разгара на летния туристически сезон и в периода на активните резервации за предстоящите почивки.   

„Понякога потребителите са склонни да се доверяват на устна, разменена в разговор с представител на туроператор или дори в социалните мрежи информация. Но може да се окаже, че когато подпишат договор, той съдържа различна от предварително договорената информация. Затова всичко трябва да се чете”, обърна внимание Маргаритов.

Председателят на КЗП каза още, че е важно да се събират всички документи. „Когато отиваме в съответното място за настаняване, ние представяме обикновено ваучери, платежни документи и пр. Но още по-важно е да разполагаме с тези документи, в случай че възникне някакъв проблем и той не може да бъде решен без намесата на контролните органи, тъй като те са основните доказателства, по които Комисията може да работи, за да установи фактическите обстоятелства в конкретния казус”, обясни той.

Жалбите в КЗП за туристически услуги са около 4% от общо 23 000 оплаквания по най-различни въпроси на годишна база. „Това изглежда на пръв поглед немного, но трябва да държим сметка, че всеки конкретен проблем в туризма предизвиква доста сериозни неприятности на хората, които стават жертва на този проблем”, коментира Маргаритов.

Сред най-честите проблеми, за които потребители са се обръщали към КЗП във връзка с пакетни пътувания, са че предварителната информация не се предоставя навреме или че е непълна или неточна. Други оплаквания са по повод това, че настаняването е в различен от посочения хотел, условията в хотела не отговарят на описаните или проблеми с транспорта.  

„Когато извършваме проверка по сигнал, ние винаги се стремим да помогнем на самите хора, които са изпаднала в някакво неблагополучие”, подчерта Маргаритов. На въпрос на Биляна Гавазова: Какъв е срокът за реакция по постъпила жалба?, председателят на КЗП информира, че по закон той е един месец, но уточни, че при туристическите проблеми е необходима много по-бърза намеса. „Затова в момента ние имаме повече екипи там, където има повече туристи – за да може веднага при сигнал да се притечем на помощ и в рамките на няколко дни буквално решаваме обикновено случаите в туризма”, заяви той.     

През миналата година КЗП е извършила над 8 000 проверки в сферата на туризма, в резултат на което са забранени над 80 нелоялни практики и са затворени 116 туристически обекти и офиси на туроператори, които са работили в нарушение на изискванията на закона, съответно – без категоризация или регистрация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK