Инж. Тони Колев: Имаме добро взаимодействие с институциите, свързани със защитата на горските територии от пожари

Снимка: Infomreja.bg

През пожароопасния сезон се извършва дежурство от служители на ДГС "Кюстендил" след работно време, както и в празничните и почивни дни, които при сигнал за възникнал пожар реагират своевременно. Това съобщи директорът на стопанството инж. Тони Колев.

На тяхно разположение е специализиран високопроходим автомобил с цялото необходимо противопожарно оборудване в него.

"По този начин сме предотвратили преминаването на редица пожари от земеделските земи в горите. Имаме добро взаимодействие с институциите, свързани със защитата на горските територии от пожари", уточни инж. Тони Колев.

От предвидените по ЛУП противопожарни мероприятия през 2018 г. са отчетени 1000 м. нови лесокултурни прегради, а 1200 м. са маркирани на терена и се подготвя процедура за отдаване на сечта. През настоящия месец август е предвидено почистване на 1330 м. съществуващи противопожарни просеки с техника на ЮЗДП – Благоевград. Поставени са 30 броя нови табели с противопожарно съдържание.

Проведена е процедура за дооборудване на противопожарните депа и предстои сключване на договор.

Старши лесничеите и горските надзиратели извършват инструктаж за спазване на противопожарните разпоредби от страна на приходящите и работещите хора в горите.

От гледна точка на лесозащитата се наблюдава влошено санитарното състояние на горите от бял бор на територията на стопанството, вследствие нападение от върхов корояд. В тази връзка през  първото полугодие на 2018 г. са подадени 82 броя сигнални листове, които своевременно са отразени в регистрите и са предприети необходимите мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK