ВМРО – Кюстендил, отбеляза 139 години от рождението на Тодор Александров

Снимки: ВМРО

Георги Петров награди най-дейните членове на организацията

ВМРО – Кюстендил, тържествено отбеляза 139 години от рождението на големия български революционер и легендарен водач на ВМРО - Тодор Александров. В кратко слово г-жа Весела Стойчева припомни за живота и делото на войводата, а председателят Георги Петров традиционно награди едни от най-достойните и дейни членове на организацията. В знак на признателност и преклонение бяха поднесени венци и цветя на паметника на Тодор Александров в центъра на гр. Кюстендил.

Роден на 4-и март в Щип, в семейство на учители, Тодор Александров започва революционния си път на 16-годишна възраст.  Включвайки се в редиците  на ВМРО веднага проличават лидерските и организационните му качества по време на т.н. Винишка афера, при която  са арестувани множество членове на организацията.

Учителства във Виница, Кратово и Кочани, където се заема с пренасянето на боеприпаси и оръжие за предстаящото Илинденско-Преображенско въстание. Авторитетът му нараства и той се превръща в един от ръководителите на Скопския революционен окръг. Винаги подържа умерена позиция по отношение на споровете между различните крила на ВМРО, като подчинява всичко на едничката цел- освобождението на Македония и Тракия.

На 31 август в Пирин планина в местността Равна бука, близо до село Сугарево е убит Тодор Александров. Макар че физическите убийци са наказани много скоро от ВМРО, все още няма ясен отговор  кой е истинския подбудител на убийството на "Последния цар на планината" – Тодор Александров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK