ВМРО сезира главния прокурор за съмнителни адресни регистрации в община Банско

Снимка: Infomreja.bg, архив

Заместник-председателят на Националната контролна комисия на ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с извършвани регистрации по постоянен и настоящ адрес на територията на община Банско. Повод за сигнала е информацията, че само за една година – от 1 юли 2014 г. до 30 април 2015 г., в населените места в общината са регистрирани 658 души. Не е ясно колко са регистрирани в предходни периоди. 

Според Контрера твърде вероятно е да се касае за пореден случай на изборни гимнастики и технологии. Подобни практики и техники са характерни за малките общини и населени места, където и няколко гласа може да бъдат решаващи за избора на определен кандидат за кмет или общински съветник. Ситуацията се усложнява и от факта, че на настоящите избори населените места с над 100 души също ще избират кмет, което прави борбата за всеки глас кървава и жестока.

Внесох сигнала от името на ВМРО, защото имаме основателни съмнения, че тези над 600 души са регистрирани в община Банско с цел изборен туризъм в ползва на определен кандидат. Тези гласове са значителна тежест. При 8000 гласували на миналите местни избори си направете сметката каква е тази цифра, ако тези 658 души са организирани да гласуват в ползва на един кандидат и една партия. Те кардинално може да променят и съотношението в Общинския съвет. Да не говорим, че част от хората са регистрирани в селата, където ще има избор на кметове. Там понякога 3-4 гласа са решаващи. Като знаем и практиката в други общини, има сериозен риск тези регистрирани да са изборни туристи.

Прокуратурата вече установи поредица нарушения в други общини. Ето защо искаме бърза прокурорска проверка, за да се установи истината. Да не се окаже накрая, че има хора, които са регистрирани с неистински документи, които реално не живеят и никога не са стъпвали и живели в община Банско, или че са записани хора на адреси, където сградите са необитаеми. Сега искаме проверка и за Банско, както поискахме за община Средец в Бургас, за район „Сердика” в София и т.н., коментира Карлос Контрера.

Той допълни, че от партията искат проверка на регистрациите от началото на 2014 г., а не от м. юли. Имаме съмнения, че преди м. юли 2014 г. също са регистрирани хора, но за тях не се упоменава никъде, казва той. 

Ако бъдат установени нарушения, ВМРО иска регистрациите да бъдат отменени.

Ето и сигнала до главния прокурор: 

Уважаеми господин главен прокурор,

В качеството си на заместник-председател на Националната контролна комисия (НКК) на ПП „ВМРО – Българско национално движение” узнах за вероятни извършени нарушения при регистрация на лица по настоящ и постоянен адрес на територията на община Банско. Става дума не само за град Банско, но и за град Добринище и селата в общината – с. Кремен, с. Осеново, с. Гостун, с. Места, с. Обидим и с. Филипово. Периодът, в който са извършвани регистрации е от 1 юли 2014 г. до 30 април 2015 г. (срокът за упражняване на право на глас по постоянен или настоящ адрес за конкретното населено място е 6 месеца преди изборния ден, т.е. регистрацията следва да е преди 24 април 2015 г.)

На 19.08.2015 г. съвместна комисия между община Банско, областна управа – област Благоевград, ГД „ГРАО” и РУ – гр. Банско са съставили протокол за извършена проверка за спазването на Закона за гражданската регистрация – чл. 92 и чл. 99а. Проверката е завършила със заключение за липса на нарушения при регистрирането на лица по постоянен и настоящ адрес на територията на община Банско.

Установено е, както следва:

-          За град Банско – 222 регистрирани по настоящ адрес, 207 регистрирани по постоянен адрес;

-          За град Добринище – 22 регистрирани по настоящ адрес, 87 регистрирани по постоянен адрес;

-          За с. Кремен – 31 регистрирани по настоящ адрес, 1 регистриран по постоянен адрес;

-          За с. Осеново – 5 регистрирани по настоящ адрес, 0 регистрирани по постоянен адрес;

-          За с. Гостун – 4 регистрирани по настоящ адрес, 0 регистрирани по постоянен адрес;

-          За с. Места  – 15 регистрирани по настоящ адрес, 9 регистрирани по постоянен адрес;

-          За с. Обидим – 8 регистрирани по настоящ адрес, 6 регистриран по постоянен адрес;

-          За с. Кремен – 12 регистрирани по настоящ адрес, 23 регистриран по постоянен адрес;

За периода от 1 юли 2014 г. до 30 април 2015 г. са регистрирани общо на територията на община Банско съгласно чл. 92 или чл. 99а от ЗГР 319 лица по настоящ адрес и 339 лица по постоянен адрес. Общо регистрирани за периода в община Банско по постоянен и настоящ адрес са 658 души.

Считам, че за територията на община Банско това е значителен брой лица, които са регистрирани на територията на общината. На произведените през 2011 г. избори за общински съветници и кметове броят на избирателите съгласно избирателните списъци е 11 291 души с право на глас, а са гласували 8446 души. При новозаписани за срок от една година 658 души по постоянен и настоящ адрес от други населени места (общини) има значителна опасност да се стигне до контролиран и организиран вот. Бройката е значителна на фона на броя избиратели и на фона на броя гласуващи в общината. Нещо повече – значителен брой лица са записани по постоянен и настоящ адрес в селата в общината, а справката от резултатите за местни избори 2011 г. в сайта на ЦИК показва, че кмет на населено място се избира с около 200 гласа. Регистрираните лица биха могли да окажат сериозно влияние върху изборните резултати.

Отделно от това следва да се установи дали извършените регистрации отговарят на изискванията на ЗГР. След извършени проверки от прокуратурата в редица общини се установиха незаконни практики по регистрация по постоянен и настоящ адрес – подправени документи, неистински заявления, регистрация на живущи по настоящ адрес в сгради без съгласието на собствениците, регистрация на един адрес на брой лица, които фактически не биха могли да живеят на адреса, регистрация на лица на адреси, където сградите не съществуват или са необитаеми. Поради установени подобни практики, считам, че и на територията на община Банско има вероятност да са налице подобни случаи. Притеснително е, че за срок от една година общо са регистрирани 658 лица на територията на общината – най-много в град Банско. Поради това е необходимо извършването на проверка от независим орган, тъй като и община Банско, и ГД „ГРАО”, и областна администрация са органи, които участват в процеса на регистрация и не би следвало сами да проверяват себе си. Отделно от това е напълно възможно проверката на община Банско, областна управа – област Благоевград, ГД „ГРАО” и РУ – гр. Банско да не обхваща всички случаи, тъй като е правена само за период по-малко от година (от 30.07.2014 г. до 30 април 2015 г.).

Уважаеми господин главен прокурор,

Моля да разпоредите извършването на проверка по изложените обстоятелства за извършени нарушения по регистрацията на лица по постоянен и настоящ адрес на територията на община Банско за периода от 01.01.2014 г. до 30.04.2015 г. Тъй като практиката показва, че при извършването на регистрациите се извършват множество нарушения, включително и документни престъпления по смисъла на Наказателния кодекс, моля, ако се установят подобни случаи, регистрациите на тези лица да бъдат заличени, каквато практика вече има.

С уважение: Карлос Контрера

КОМЕНТАРИ

rtyusd09:35 - 09.09.2015
ВМРО я, си гледайте.......глупаци
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK