Красимир Каракачанов: Поклон пред героизма и саможертвата на Ботев и загиналите за нашата свобода!

Уважаеми българи,

Отново е 2-ри юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България!

Ден, в който ние дълбоко се прекланяме пред героизма и саможертвата на загиналите за нашата Родина, символично изразено с вой на сирени.

Няма по-голяма признателност от саможертвата в името на Отечеството, възпята в стиховете на патриарха на българската литература Иван Вазов: „Българийо, за тебе те умряха! Една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха, като умираха без страх …”.

Историята ни е пропита с героизъм и величие, като Априлското въстание, Епопеята на Шипка, боевете в Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, белязани с непокорния български дух, жаждата за свобода и справедливост, безпримерния героизъм и любовта към Родината.

Преди около век и половина 205 млади български юнаци слизат на Козлодуйския бряг и целуват родната земя, готови да умрат за нея.

И днес се сбъдват пророческите думи на поета революционер Христо Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”.

Тези думи всяка година на 2-ри юни ни повеждат към връх „Околчица”, за да се преклоним дълбоко пред величието на Ботев и на всички загинали за свободата.

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната

Председател на ПП "ВМРО-БНД"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK