ВМРО предлага 5 октомври да е официален празник на Благоевград

снимки: infomreja.bg

Общинската структура на ВМРО настоява официалният празник на Благоевград да бъде на 5 октомври. Тази година се навършват 100 години от освобождението на Пиринска Македония от османско иго. Освободителната Балканска война започва на 5.10.1912 г., а първият град, освободен от части на българската армия и чети на ВМРО е Горна Джумая.

"В свободна България признателните попотомци отбелязват празниците на своите родни места, като почитат деня,в който са освободени от игото на османската империя.Така е и до сега в цяла Пиринска Македония", казват в специална декларация воеводите.

Те предлагат празникът на областния център да е на 5 октомври - денят на освобождението от турско робство. ВМРО-БНД настояват да бъде създаден инициативен комитет, който да се оглави от кмета Атанас Камбитов, за да отбележим подобаващо тази велика дата.

Преди дни градоначалникът заяви, че обмисля да организира допитване до обществеността дали да бъде сменена датата на официалния празник на Благоевград. В момента областният център чества своя празник на 24 май.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK