ВМРО внася Закон срещу фалшивите новини

Снимка: ВМРО

Иска и замразяване на срока на дължимите вноски по кредитите на физически лица

ВМРО внася Закон срещу фалшивите новини, иска и замразяване на срока на дължимите вноски по кредитите на физически лица.

Фалшивите новини са зараза, която се разпространява може би със същата скорост, както коронавирусът, каза Александър Сиди. Имаме готови решения за пандемията от фалшиви новини, смятаме, че гетата трябва да бъдат под специално наблюдение и предлагаме мерки за дългова ваканция и допустима надценка в търговската мрежа, допълни той.

Това са част от предложенията, които заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, членът на националното ръководство на партията и заместник-председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност Александър Сиди представиха пред журналисти в парламента.

Днес, 19 март 2020 г., представители на ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ дадоха брифинг в сградата на бившия партийния дом относно ограничаването на фалшивите новини и предложенията в Закона за извънредното положение между първо и второ четене.

Народният представител Александър Сиди представи пред журналистите подготвения от година Закон за фалшивите новини от юридическия екип на ВМРО. Като вметна, че не е представен по-рано, за да не бъде партията обвинена в популизъм по време на избори.

Начинът е изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. Създаване на регистър към СЕМ на всяка една медия и информационна платформа, която иска да се позиционира като достоверна медия, която да сключва договори за политическа кампания и т.н. Процедурата за е облекчена – режимът е регистрационен.

Втората стъпка е въвеждането на отдел за GDPR във всяка една медия. Целта е да се опазят дори IP-адресите, защото и те влизат под шапката на европейското законодателство. Достъпът до сайтове без подобни отдели трябва да бъде спрян на територията на България, независимо от локализацията на сървъра му, заяви Сиди и завърши, че днес законът ще бъде входиран в Народното събрание.

Във втората част на брифинга съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов заяви, че ВМРО ще внесе предложения за промяна на Закона за извънредното положение между първо и второ четене, като едно от предложенията е да спре срокът по дължимите вноски по кредити на физическите лица до края на извънредното положение.

Това е една разумна отсрочка, коментира Веселинов и добави:

Връщането на вноските да бъде лична воля през този период. Банките няма да загубят, единствено наличност. Но банките могат да бъдат компенсирани с едно символично освобождаване на резерва на БНБ.

Друга част от предложенията на ВМРО са:

·                    Създаването на нов член 8, в който едноличните търговци и ЮЛ, които са в затрудненост, да имат възможност да поискат отсрочка от НАП за плащане на задълженията си, до прекратяването на извънредното положение. Тук поставяме условието, че трябва да се докаже, че има затрудненост.

·                    Въвеждане на пределни цени на стоките от първа необходимост или максимална надценка. Това да се решава от министъра на икономиката.

·                    В Кодекса на труда има дефицит – държавата затвори детските градини и учебни заведения. Затова трябва да има обезщетение към родителите, които остават вкъщи, за да ги гледат.

·                    В закона за здравето – кметове на общини да могат да спрат или ограничат извършването на определени услуги – затваряне на заведения, придвижване в населени места или части от населените места.

Времената са трудни и очакваме подкрепа. Подкрепа на бизнеса и гражданите, които са пострадали. Ето защо другата седмица ще поговорим за тези теми на Коалиционен съвет, завърши Искрен Веселинов.

В отговор на журналистически въпрос относно предложението на ВМРО за специални мерки за гетата Александър Сиди посочи:

Да, смятаме, че трябва да бъдат затворени гетата, в които има хора, завърнали се от Италия, Испания и т.н. Хората са свикнали да имат права, а не задължения. Въпреки това някой хора очевидно имат повече права от другите – някои си правят тържества. Неслучайно първият ни случай е на едно циганско тържество. Да не се влиза и излиза, за да може да се ограничи заразата. Това го казваме с грижа към всички.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK