Бурен дебат: Местан-Хекимян-Каракачанов

Снимка: БТВ

В предпоследния ден на октомври председателят на ДОСТ-Лютви Местан, излезе с официална позиция относно турското малцинство в България.

Той заяви в писмо, че за разлика от България Албания признава факта на съществуване на национални малцинства върху своята територия. Прави го със специален Закон за малцинствата. Съгласно този Закон, гласуван на 19.10.2017 г., албанският Парламент поименно изброява 9 малцинства, сред които е и българското национално малцинство в Албания.

По думи на Местан „50 000 българи в Албания имат статут на национално малцинство, а например близо  един милион турци в България не са! Какво сме тогава ?!...  Просто лица с различна етническа, религиозна и културна принадлежност. Какво още е необходимо, за да придобият тези различия качествения, юридически статут на малцинство? Отговор няма“.

Тази сутрин в открит дебат с Антон Хекимян лидерът на ДОСТ даде много силни заявки за себе си: „Аз съм етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв“.

На въпрос с какво самосъзнание е, гостът отговори: „Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа (...) В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание, естествено, е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса“.

На въпрос кой е нарушил правата му, за да иска признаването на отделно малцинство, след като, както сам посочи, свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан отговори: „Забравяте, че плащам глоби за ползване на майчин език по време на предизборна кампания. Представяте ли си нашите сънародници – българите в Украйна, да бъдат глобени за това, че при участие на местни или парламентарни избори говорят на български. България няма право на политика на двойни стандарти“.

Аргументите против признаването на малцинства в България се свеждат до два. Първият е – България е еднонационална държава и затова в нея няма малцинства. Това е разбирането на нацията като етнонация. Тази теза е нонсенс. Концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, всъщност е философията на Възродителния процес. Защото ако България е еднонационална държава в смисъла на етнонация, това означава, че всички сме етнически българи. Това никога няма да признаем. В съпротивата против тази политика на Възродителния процес десетки загубиха живота си или лежаха в комунистически [лагери]. Ако имаме разбиране за българската нация като гражданска нация, то концепцията за гражданска нация предполага наличието на малцинства“.

Вторият аргумент, по думите му, е „страхът, ужасният страх от сепаратизъм“. Местан отрече неговите действия да подтикват към сепаратизъм и добави, че в устава на ДОСТ е записано, че партията е против всякакви прояви на сепаратизъм. „Не разделяме, а обединяваме обществото, защото признаването на статут на малцинство ще възстанови чувството за справедливост“, заяви той.

Според Местан „в България наличието на малцинства е обективен факт“, но и „има огромен проблем с правата на малцинствата, защото интегрирането им в българското общество не е осъществено по европейски стандарти“. За себе си той посочи, че е нарушено правото му да ползва майчиния си език по време на предизборна кампания, за което е завел дело в Страсбург и ще спечели.

От другата страна застанаха ВМРО. Тяхната позиция:

Протурските партии в България никога не са работили в интерес на страната ни, а точно обратното. Това е опасна тенденция, която достигна своя апогей с официалното искане от страна на Лютви Местан България да признае турско малцинство. Езикът на омразата, който беше наложен именно от Местан като лидер на ДПС преди години, вече започна да се материализира и сериозно да застрашава националната сигурност на държавата. Всякакви опити за сепаратизъм, за насаждане на чуждодържавни ценности и опити да се внуши на част от народа на една суверенна държава, че принадлежи към друга такава, е държавна измяна.

България отдавна е осигурила всички конституционни и законови възможности за изява на съзнанието, за образование на майчин език и за свободно изповядване на религия. Българската конституционна и правна уредба не познава малцинствата и за това сравненията с уредбата в други държави са нелепи.

Призоваваме главния прокурор на Република България Сотир Цацаров да се самосезира, тъй като днес в национален ефир Лютви Местан наруши Конституцията на Република България, като открито пропагандира за разделение на обществото на религиозен принцип. Местан дори изрази абсурдното твърдение, че всички мюсюлмани в България са етнически турци.

Отново искаме да се проследи от къде идва финансирането на партия ДОСТ и с какви средства живее нейният лидер Лютви Местан. Призоваваме службите да повишат степента си на сигурност, защото очевидно протурските партии в страната ни задвижват чудовищни антибългарски процеси, които могат да засенчат зверството на гара Буново. Също така обръщаме внимание, че на фона на всичко това инцидентът с пребития от турски гранични полицаи невинен българин на територията на България започва все повече да изглежда като провокация и демонстрация на незачитане суверенитета на страната ни. Още една неглижирана, но много знакова проява.

 

 

КОМЕНТАРИ

agent koljo-boljo17:50 - 08.11.2017
г-н джамбазки, не се правете на ухапан от комар, ,, белите дяволи на балканите се финансират от български християни престъпници който толерират радикалите да крадат до забрава-щетите на екосистемите в сатовча възлизад на над два милиарда лв. и това става лично под чадъра на цацаров, на съдий като валентин божинов, на прокурори като темелков, сулев, чилев, шапкова и др. началници на мвр като тонев, зайков. те водят страната към пълен разпад, те са националните предатели,питайте ги защо-кой знае защо.'вие джамбазки това го знаете отдавна-не се правете на балама,не призовавайте цацаров да се самосезира, той отдавна е нарочно сезиран но мерките са в полза на ислямистите, той притежава и видео записите от 1990г. днес съратника на ,,ЕЛИН МАДЖАРОВ'' от гара буново безчинства по сатовча не само безнаказан но и покриван от горе изложените имена, темата др. джамбазки е много дълбока и вие няма да се справите поради стрха да назовавате имена и истината в очите-увъртате го.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK