Концесионерът на "Ларго": Не знаем кога ще отворим мола

Снимка: Infomreja.bg

Дирекцията за национален строителен контрол започва проверка по случая с падналата фасада на мола в Багоевград.

Сградата е пусната в експлоатация през 2014 година, а архитект е Илиан Илиев, както писа ИНФОМРЕЖА.

Тя е общинска собственост, отдадена на концесия за срок от 25 години.

Единият от концесионерите е Георги Тозев.

Пред БНТ той заяви, че не помни дали по договор, сключен със строителите на фасадата, има дадена гаранция за това, което са извършили. Тозев каза че фирмата, изградила фасадата е "Комфорт партнър".

Концесионерът каза още, че ще изчакат експертните решения, за да преценят дали да търсят отговорност от фирмата строител.

Очаква се среща между фирмата строител, проектантите, общината и фирмата, която стопанисва сградата.

Концесионерите Георги Тозев и Николай Наков заявиха за bTV: „Ако има виновник, различен от вятъра, той ще си получи заслуженото. Още нямаме достъп до сградата. Тук са строителите, ще търсим кой е отговорен. Не знаем кога ще отворим мола”.

Водещи проектанти и водещи строителни ферми са строили мола, казва един от концесионерите. Според него силният вятър е причината за тази нелепа история, като по никакъв начин не е правен компромис с качеството при строежа.

Чакаме полицията да ни даде достъп и да предприемем нужните действия за обезопасяване и ремонт, обясни и другият концесионер пред камерата на БТВ.

В рамките на 12 часа след злополучното събитие в социалната мрежа бяха написани разнообразни коментари, най-често с комичен привкус. Не бе пропуснато да се спомене и смехът на „зрителите“, които откровено се подиграваха на падналите тонове метална конструкция, докато пожарникарите проверяваха да не би под отломките да има хора.

Забеляза се и неспазването на ограничителната лента от ученици, които навлизаха в периметъра и полицията трябваше да ги гони в името на тяхната безопасност.

Кметът на Благоевград бе категоричен, че вятърът не е бил толкова силен, че да събори фасадата. От друга страна областният управител заяви, че разчистването ще започне щом вятърът спре и разследването приключи.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Запознат15:37 - 26.09.2018
Абсолютен архитерктурен ФАЛ.Цялата сграда е на панели които са един над друг и нямат ама никаква аеродинамика, като даже спомагат като платно за силата на вятъра.Естествено, това е защото във ВИАС София приемат и завършват единствено щерки и синчета на дърти комунистически агенти и бизнесмени.Трябва да благодарим на господ че нашата страна няма срашни природни бедствия , защото ако имаше щеше да е СТРАШНО.Добре че няма пострадали.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK