Манолова: Потвърждавам волята на хората от площадите. Мутрите вън!

Ще изменим правилата за провеждане на избори, за да сме готови за предсрочни

България се изправи и показа вратата на мутрите. Независимо дали ще има ново правителство, или ще има служебно такова и нови избори, ние сме готови. Промяната е необратима, защото е в душите на хората и не се влияе от някакви процедури.   

Това заяви председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в декларация за откриването на първото заседание на 45-то Народно събрание. 

„Изправи се.БГ“ сме платформата на активните граждани. Тук сме, за да защитим хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии. Това са тези, които неуморно се трудят от зори до късна вечер, за да осигурят благоденствие за семействата си. Те искат по-малко бюрокрация, повече свобода. Искат възможност да вземат съдбата си в свои ръце и независим съд, който да ги защитава от произвол и от посегателства, включително и от държавни и общински служители, допълни Манолова. 

Ще предложим конкретни мерки за незабавна подкрепа на най-уязвимите групи от населението, за повишаване на доходите и пенсиите и по-добър достъп до образование и здравеопазване. Още утре ще предложим промени в Закона за извънредното положение за пряка финансова подкрепа от държавата за засегнатите от кризата предприятия и самоосигуряващи се лица, за домакинствата, за пенсионерите. Ще предложим нов ваксинационен план, в който да са приоритет възрастните и болните. Ще настояваме за експертно управление на здравната кризата. Това не търпи и ден отлагане. Катастрофалното управление на кризата с коронавируса ни направи първи по смъртност, заяви Манолова. 

Още днес ще внесем промени в Закона за личната помощ. Ще настояваме да бъдат възстановени текстовете в този закон, защото целта е достойна подкрепа за хората с увреждания. Ще защитим хората от силните на деня. Още утре ще предложим Закон за колекторите и Закон за частния фалит, допълни Манолова. 

Тя е категорична, че от „Изправи се! Мутри вън!“ ще настояват за незабавно публикуване на Плана за възстановяване и устойчивост. Внесохме искане за изслушване на премиера Борисов за Плана за възстановяване и устойчивост. Ще настояваме да е обсъден от българския парламент и своевременно да е внесен пред европейските институции, подчерта Манолова. 

Тя бе категорична, че от управлението на страната трябва да се извадят мутрите. Не само главните мутри, но и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. Коалиция с тях не трябва да има, допълни Манолова.

Не може да ви бъде забранено да подкрепите правителство, излъчено от партиите на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност. Когато говорим за управлението на държавата имаме предвид не само нов парламент и ново правителство, а и това, което хората от площадите поискаха от нас - нов главен прокурор и нови регулатори, допълни тя. 

Ще направим пълна ревизия на корумпираното управление на Борисов. Днес внасяме проект за Решение за създаване на Комисия по ревизията. Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието, защото го изисква справедливостта, заяви тя. 

Правилата трябва да се променят така, че повече да не е възможно мутренско управление за в бъдеще. Дължим го на избирателите, дължим го и на бъдещите поколения, категорична е Манолова. 

Ключов въпрос на доброто управление са правилата за провеждане на избори. Ще ги изменим веднага, за да сме готови за предсрочни избори. Ще въведем изцяло машинно гласуване и електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина. Ще създадем избирателен район за сънародниците ни в чужбина. Ще сменим състава на избирателните комисии, които са солидарно отговорни за изборните манипулации. Ще настояваме за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на националната телевизия, които с действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение в предизборната кампания, каза още Манолова. 

Тя подчерта, че „Изправи се! Мутри вън!“ са готови да предложат цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхваща не само администрацията и преразпределението на блага, но и образованието, културата, медиите, правораздаването. Това е ключово важно за стимулиране на предприемачеството и за привличането на чуждестранни инвестиции, категорична бе Манолова. 

На държавната администрация трябва да се каже и тя трябва да чуе, че няма да има лов на вещици. Почтените професионалисти трябва да могат да се развиват единствено въз основата на своите качества. Партийните калинки си вземете с вас, обърна се тя към народните представители от ГЕРБ.

Никога досега, в цялата си история, никой лидер на партия не си е позволявал да превръща Народното събрание в посмешище, както си го позволи лидерът на управляващите през последните години партия ГЕРБ. Днес започваме с много важна стъпка - връщаме достойнството на Народното събрание, връщаме парламента в неговия исторически дом. Здравите кръвни тела на парламентаризма, журналистите и свободата на словото ще могат вече свободно да се движат в сградата на Народното събрание. Парламентът е най-важната институция на България. Без да функционира нормално парламентът, няма демокрация. Без демокрация, няма свобода и бъдеще. Тук трябва да е храмът на истината, на словото, на закона, защото всичко това е народът, каза още Манолова. 

Борисов не е в парламента, дори когато подава оставката на своето правителство. Очаквано е и видимо, че пак отсъства. Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ? Защо се крие?, попита още тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK