ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Снимка: ВМРО

Това заяви Джамбазки

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с искане да бъдат преразгледани резултатите от изборите за български парламент в 35 секции на територията на Република Турция.

Това заяви по време на пресконференция евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Предложението за касиране на изборите в тези секции е изпратено до институциите, които могат да се обърнат към Конституционния съд. Описаните нарушения основно са използване на език, различен от българския, и попълване на декларации предварително.

Хората бяха докарвани на групи да гласуват за една партия, те не знаеха как да се подпишат дори, голяма част бяха неграмотни – разказа един от застъпниците на ВМРО в турските секции.

Участник в изборите в секция в Бурса допълни, че е свидетел как е нарушен чл. 229 от Изборния кодекс, който забранява изнасяне на изборни книжа от секциите. Масово се изнасяха изборни книжа, посочи застъпникът на ВМРО в тази секция.

Христо Иванов, който е бил председател на секция в Измир в изборния ден, разкри, че нарушенията са започнали още преди отварянето на секциите. Установихме надраскани списъци предварително, посочи той и открои няколко нарушения. В моята секция почти не се говореше на български. Говореше се на турски. Влизаха избиратели, на чиито ръце бяха изписани с химикал 9-ки и ДПС. Представител на изселническите движения влизаше зад кабинките и агитираше. Влизаше уж за да помогне, защото били възрастни хора. Въпросните декларации – бяха попълвани от представители на изселническите организации. Избирателите идваха с попълнени и подписани декларации. А трябва само пред нас – членовете на комисията, да бъдат попълвани. Около 20% от вота в моята секция е неправомерен – на хора с неправилно попълнени декларации, заключи Иванов.

Джамбазки също разказа за изборния ден – той е обиколил няколко секции. Имаше агитация в самия изборен ден. Той показа снимка на образец на бюлетина, на която е отбелязан номер 9 – не с химикал, а издълбан. В близост около секциите изобилстваше от агитационни материали на ДПС.

Ангел Джамбазки благодари на усилията на всички участниците, изпратени в изборния ден в Турция, защото благодарение на тях не се е повторил резултатът за ДПС от предни избори. Защото там вотът е организиран от турската държава в полза на ДПС. Това е вмешателство във вътрешните работи на България, което е недопустимо. И именно заради представителите на ВМРО в секциите там това не е допуснато да се случи изцяло.

Ако не бяхме ние там, Ердоган щеше да избере поне още двама представители от ДПС за българския парламент, посочи Джамбазки.

Той предупреди, че ще бъде изключително опасно да се променя Изборният кодекс с цел да се разреши откриване на допълнителни секции в република Турция.

Ние искаме да се спазват изборните правила и не желаем Ердоган да избира български народни представители.

Ангел Джамбазки коментира и резултата на ВМРО – Българско национално движение на отминалите парламентарни избори. Той благодари на всички членове и симпатизанти на ВМРО за упоритата работа по време на предизборната кампания и определи резултата на ВМРО като нелош. Интересът на българските граждани в тази ситуация с продължаваща пандемия и последваща икономическа криза – изисква да има стабилно и ползотворно управление. Поздравяваме представените в 45-ия парламент политически формации и ги призоваваме да излъчат кабинет. Нашият тясно партиен интерес би бил да има нови избори бързо, но това не е общественият интерес, подчерта Ангел Джамбазки

Би било политически егоизъм да има нови избори скоро, каза Джамбазки. По думите му ВМРО си е взела поуки от отминалия вот, а разговорите на партията ще са с формации, които са доказани като патриотични и родолюбиви.

Уважаваме резултата на всеки един, който се е явил на тези избори. За нас е много важен въпросът каква ще е позицията на новите управляващи по повод еврочленството на Република Северна Македония, заяви евродепутатът. Той е категоричен, че страната ни не бива да прави отстъпки, а да защитава българския национален интерес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK