Вместо преговори, прехвърчане на искри между ИТН и ДБ

Снимка: Нова тв

Лидерите на двете партии отправиха обвинения един към друг

Два дни, след като от "Има такъв народ" обявиха кандидата си за премиер, преговори между партиите за новата власт все още няма. Във видео интервю във Facebook Слави Трифонов нападна  "Демократична България" и ги обвини във властови амбиции. Те пък обявиха, че не са получили покана за разговори от партията на Трифонов. Не били искали и постове в кабинета.

48 часа след връчения мандат – пропастта между „Има такъв народ” и „Демократична България” става все по-голяма. Покани за преговори липсват, но за сметка на това има взаимни обвинения. В неделния следобед лидерът на ИТН публикува в социалните мрежи 26-минутно интервю, в което въпросите задава Тошко Йорданов. В него Трифонов заявява категорично, че от партията няма да приемат да им се поставят условия, да им се предлагат министри и ще кажат кои са кандидатите им за следващата власт на президента Румен Радев. По думите на Трифонов,ако получели подкрепа в парламентарна зала, щели да управляват, ако не, от партията на се страхуват от нови избори.

С видеоклип в социалните мрежи Слави Трифонов обясни – в основната на напрежението е предложението на Христо Иванов в новата власт да останат трима от служебните министри.

„Кирил Петков, Асен Василев, проф. Денков могат да допринесат с огромно доверие към състава на едно правителство”, заяви председателят на „Демократична България” от парламентарната трибуна.

„Чакай, бе, като какъв ги предлагаш? Някой искал ли е от теб да предлагаш? А ти като какъв се водиш за предлагач? Като какъв предлагаш – като 4-та политическа сила ли”, попита днес лидерът на „Има такъв народ”.

По думите на Трифонов – декларацията на „Демократична България”, прочетена от парламентарната трибуна миналата сряда, е била изненада. Защото дни преди нея е имало телефонен разговор.

„Аз му се обадих и му казах: „Иванов, явно звъниш на друг телефон, защото в няколко интервюта казваш, че си ми звънял, а аз не вдигам. Явно звъниш на друг телефон, защото такова нещо на моя не виждам. Искам да направим така, че нещата да бъдат почтени. Ако има нещо, искам да ми се обадиш, каквото има, да ми кажеш, за да може по нормален начин да го обсъдим”. Той не ми се обади, когато тръгна да чете тази декларация и да казва в кабинета какво може и какво не може”, разказа той. Според него „нещо се случва задкулисно“. Заради това и поведението на „Има такъв народ” от този момент ще е следното:

„Министър-председателят, който предложихме, отива при президента, дава му структурата на правителството и президентът го внася в парламента. И парламентът гласува. А „Демократична България” имат възможност да го подкрепят или не”.

На фона на тези планове – няколко часа по-рано Христо Иванов обяви, че все още чака покана за преговори.

„Ние не затваряме врата, но смятаме, че подкрепа се търси. Трябва да формулираш едни ясни рамки, трябва да излъчиш представители, в които е ясно кого представляват. Ние сме насреща, ако има такъв процес, ако няма - ще вземем решение на заседание на ПГ”, заяви той.

По думите на Иванов – подкрепа за правителство ще дадат, само ако то е на промяната. Но даде съвет на колегите си от „Има такъв народ”.

„Значи, спечелил си изборите – „честито“. Ако не можеш да конструираш подкрепа, ако не можеш да получиш подкрепа, ако не можеш да убедиш другите политически сили – поеми си отговорността. Не се опитвай да казваш – „аз съм много готин, ние ще си правим каквото искаме, а после и вие ще сте виновни, че ние си правим каквото искаме”, добави Иванов.

От „Демократична България” оценяват като притеснителен и начинът, по който са разбрали за номинацията на Пламен Николов за премиер – по телевизията. 

„Трябваше да проверя, като всички, в google за кого става дума. Това беше проблемът с управлението на Бойко Борисов”, добави Иванов.

На фона на взаимните нападки - покана за преговори все още не са получили и от „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Сега въпросът е ще има ли разговори между партиите, преди мандатът да се върне на "Дондуков" 2. От БСП вече поканиха на среща във вторник кандидатът на "Има такъв народ" Пламен Николов във вторник. Знаем, че от партията няма да разговарят с ДПС и ГЕРБ. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK