Влошава се качеството на законодателния процес

Източник: БГНЕС

Това заяви проф. Екатерина Михайлова, юрист, бивш зам.-председател на парламента

"Наблюдава се влошаване на работата на Народното събрание. В парламента има център за изследване на законодателната дейност и показателите са лоши. Последното им изследване, което е обобщаващо, сочи разпределянето в проценти на законодателните инициативи. То е 38% за правителството и 61% за народните представители. Обичайно е парламентът да бъде захранван със законопроекти, направени от правителството".

Това заяви пред БНР проф. Екатерина Михайлова, юрист, бивш зам.-председател на парламента, в коментар за работата на 44-тото Народно събрание.

И посочи още примери за влошаване на качеството на законодателния процес. Тя поясни, че в разпоредбите за правене на законите има дисхармоничност.

"Ако следващият парламент иска да направи усилие за подобряване на качеството на законопроектите, ще трябва политическа воля", подчерта Михайлова. 

"При парламентарното управление имаме изискване за синхрон между парламентарното мнозинство и правителството. Критиката към парламента беше, че не си вършеше основна задача - търсене на политически контрол от страна на парламента към правителството. Блиц контролът беше премахнат. Голямата критика е, че министър-председателят не е ходил в парламента. Отговарял е само на пет въпроса за четири години. Това ме притеснява - липсата на диалог", допълни тя. 

Тя определи като бутафорни опитите за написване на нова конституция.

Проф. Екатерина Михайлова изрази надежда за съставяне на легитимно 45-о Народно събрание.

"Страната не се нуждае от хаос. Нестабилността създава проблеми", завърши тя. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK