Влизат 4 млн. евро в селата на общините Дупница и Бобов дол

Снимка: Infomreja.bg, архив

Включването на Община Дупница в МИГ "Разметаница", в партньорство с Община Бобов дол, получи одобрение от Министерство на земеделието. Сагата около присъединяването се точи повече от година и бе пред провал.

Миналата година, докладната бе гледана два пъти от стария Общински съвет и в крайна сметка бе гласувано присъединяването.

"Миналата седмица получихме писмо за одобрение, което означава и финансиране за написването на задълбочена стратегия за развитие на селата в двете общини. Специално за община Дупница абсолютно всички инвестиции, които ще бъдат одобрени ще бъдат само за селата, като това бе и причината да се борим през миналата година за присъединяването. Не е тайна, че сме длъжници в селата и това сега е идеална възможност да се насочат не малко средства там. Предвиждаме в началото на септември да започне същинската работа с общоселски събрания във всички села, а до тогава да използваме този период за административните дейности по подготовката. Още повече, че юли и август са месеци, в които хората по селата са ангажирани на полето, отпускарски период е. Именно идеята е на тези общоселски събрания да присъстват максимално голям брой жители, които да изкажат мнения, предложения, да кажат какви са проблемите по селата. Това е най-важното, защото трябва да бъде заложено в тази стратегия и да имаме готовност да кандидатстваме за допустимите за финансиране дейности. Право на финансиране ще имат читалищата, за ремонт и оборудване, самодейните състави за носии и облекла, предприемачи, неправителствени организации, земеделски производители и други“, коментира заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев.

В първите месеци на 2017 година трябва да започнат конкретните дейности. Както е известно още от миналата година, чрез МИГ "Разметаница" се очаква да влязат общо над 4 млн. евро по тези дейности в селата на двете общини.

"Точна сума няма как да бъде цитирана, тъй като зависи от обема дейности. Но колкото повече, толкова повече. Отворена е програмата, така че ние ще се стремим максимално повече да успеем да привлечем за селата", заключи Георгиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK