Ръст на заразените и липса на медицински персонал в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Румен Томов: Има разхлабване както на мерки, така и на поведение

Броят на заразени с Ковид-19 в страната се увеличава. Според РЗИ-Благоевград за изминалия уикенд случаите са нараснали със 61. Кметът на Благоевград Румен Томов коментира за "България сутрин", че капацитетът на болничните заведения е към максимума си.

"Има още съвсем малък резерв. За съжаление, липсата на медицински персонал не ни дава възможност да разкрием други звена за лечение от Ковид-19. Защо се увеличават случаите с положителни резултати? Защото хората вече се движат свободно, някои от тях не спазват мерките - има разхлабване както на мерки, така и в поведението на гражданите", отбеляза Томов за Bulgaria ON AIR.  

Той обясни, че ако няма къде да бъдат лекувани новозаразените, ще се действа според обстановката.

"Ще се пренасочат други специалисти от други звена, но е изключително трудно и с медицинския персонал. Проблемът е сериозен, но мисля, че ще се справим", уточни кметът на Благоевград.

"Медицински сестри също липсват. Ние търсим от нашите звена в общината. Не всеки се съгласява да помага в тази обстановка", добави Томов.

Той посочи, че в града няма ясно изразени огнища на коронавируса, тъй като случаите са разпръснати. По думите му трябва да свикнем да живеем с вируса и хората да спазват наложените мерки.

"Крайно време е Министерството на здравеопазването да посочи конкретни параметри. В една дискотека, ако има 500 места - процент от разрешените места да бъдат посещавани от клиенти на дискотеки, ресторанти, магазини", каза Томов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK