В. „Политико”: Конфликт на интереси застрашава дейността на Кристалина Георгиева в Световната банка

Кристалина Георгиева, снимка: БГНЕС

Ново споразумение за финансиране, подготвено от еврокомисар Кристалина Георгиева, предизвика загриженост в Европейската комисия и Европейския парламент. Шест месеца преди зам.-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева да обяви, че ще се връща в Световната банка, офисът й договори промени в начина, по който ЕС финансира нейния бивш и бъдещ работодател, сочат представители на ЕС и документи, с които в. „Политико” разполага.

Новото споразумение с банката предизвика загриженост в Европейската комисия и Европейския парламент заради потенциален конфликт на интереси. Притесненията се появяват на фона на опитите на Европейската комисия да затегне правилата за заемане на длъжности от висши нейни представители след като те напуснат европейските институции.

През октомври Георгиева обяви, че ще напусне ЕК и ще стане главен изпълнителен директор в Световната банка, където преди това е работила 17 години. В Брюксел тя отговаряше за човешките ресурси и за бюджета, което включва и изобилните разходи, които ЕС дава за развитие. Годишно ЕС предоставя около 400 милиона евро за проекти на Световната банка, насочени към ограничаване на бедността, насърчаване на развитието и преодоляване на промените в климата в Африка, Азия и в други райони.

Повечето пари се използват за подкрепа на подобни проекти, но вноската включва и уговорена банкова такса за управление на проекта. През април офисът на Георгиева се съгласи с нова структура на плащанията, която заменя фиксираната такса за управление с по-сложна формула, която, според трима запознати високопоставени представители на ЕК, ще доведе до по-големи режийни разноски на ЕС в Световната банка. Тези служители пожелаха анонимност, опасявайки се от политическа разправа.

Световната банка заяви, че новите такси, договорени с ЕС, са в съзвучие с това, което плащат и другите донори, а служител на Георгиева отхвърли притесненията за конфликт на интереси. „Зам.-председателят Георгиева не участваше в преговорите по тази рамка със Световната банка”, написа служителят в електронно писмо.

„Единствената й роля беше да подпише окончателното споразумение от името на ЕК по настояване на председателя Юнкер и в съответствие със съответното ниво на институционално представителство”. Решението за промяна на структурата на плащане, взето през април, ревизира това, което Световната банка нарича временно споразумение с ЕК от 2014 година, а именно – да наложи фиксирана такса о от до 5,5% от всички вноски на ЕС към базираната във Вашингтон институция. Новите изчисления са по-сложни. Проектите, изпълнявани пряко от Световната банка, се таксуват със 17% от разходите за служители и консултанти.

В проекти, които Световната банка ръководи, но не ги управлява пряко, ЕС ще трябва да плаща плаваща такса от 2 до 5% в зависимост от обема на проекта, плюс допълнителни 17% от разходите на банката за нейни служители и консултанти, работещи по проекта. Според текста на решението, с копие от което в. „Политико” разполага, в някои случаи това може да доведе до плащания, надхвърлящи горната граница от 7% на таксите за управление, което е забранено от финансовите регулации на ЕС.

Регулациите от 2002 година, които уреждат разходването на бюджета на ЕС, позволяват „изключения” до 7-процентния връх, когато са одобрени с „обосновано решение на ЕК”. Споразумението на ЕК със Световната банка от април не включва оправдаване на разхода. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK