Влияе ли пиенето на кафе преди лягане на нашия сън

Снимка: Infomreja.bg, архив

Оказва се, че поемането на никотин от цигара преди сън оказва много по-голямо влияние

Кафето е най-консумираната и обичана напитка, разбира се след водата. Има хиляди сортове кафе, стотици начини за приготвяне на кафе и множество вкусни напитки с кафе.

За много от хората пиенето на ободряващата напитка не е просто начин за събуждане, а цял ритуал. По време на пандемията се увеличи не само консумацията на кафе, но и поръчките онлайн на кафе напитки, съобщават от foodpanda.

Застояването у дома ни предразполага да удължим ритуала по пиене на кафе и да консумираме от свещената напитка и в по-късните часове на деня. Дали и как това влияе на съня?

Направено проучване от Атлантическия университет във Флорида разби мита, че пиенето на кафе преди лягане нарушава качеството на нашия сън. Оказа се, обаче че поемането на никотин от цигара преди сън оказва много по-голямо влияние.

Констатациите на проучването твърдят, че идеята, че пиенето на кафе преди лягане ще ви държи будни през нощта, е мит. Някои хора обаче са много чувствителни към ефектите на кофеина и за тях е важно да избягват да пият напитки, съдържащи кофеин, твърде близо до лягане - но няма златно правило за това, просто слушайте тялото си.

При някои хора ефектите, причинени от кофеина, са много по-малки.

Друго изследване установи, че умерената консумация на кафе, до две чаши на ден, е свързана с намалена смъртност. Друго полезно свойство на кофеина е че консумираме ли го преди закуска, той забързва нашия метаболизъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK