Властта погва незаконно забогателите

снимка: МВР, архив

Мащабна проверка на незаконно забогателите е една от мерките, които ще се предприемат в следващите дни, съобщи dnes.dir.bg. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Заседанието беше свикано, заради риска от разрастване на етническото напрежение, след случилото се в Катуница. 

Друга идея, обсъждана по време на съвета, е всички лица с над три висящи дела да се поставят в особен регистър. Тези хора, тези престъпници, които тормозят населените места, ще заемат мястото, което им се полага, каза президентът, предаде "Фокус". Освен това в малките населени места ще се търси възможност за разширяване на полицейското присъствие.

Георги Първанов предлага така както по време на предизборната кампания се изписва на агитационните си материали, че купуването и продаването на гласове е престъпление, участниците в кампанията по подходящ начин да кажат: "Аз избрах етническата толерантност".

Заседанието на тема „Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и за недопускане на етническо напрежение”, продължи около два часа и половина. Стана оживена дискусия по няколко теми, посочи президентът. Направени са редица конкретни предложения. Поводът за всичко, което дебатираме в последните дни, е случаят в Катуница, който по общо мнение е криминален, персонално натоварен, като израз на силното недоволство в селото по отношение на Кирил Рашков и на фамилията. По думите му – случаят е метафора на недоволството на хората от неспособността в продължение на много години редица институции, органи да се справят с този реален проблем. Коментирани са действията на МВР, изразени бяха различни мнения, каза Първанов, който посочи своята позиция: "на първия етап не можем да бъдем удовлетворени". Въпреки това Първанов изтъкна, че предприетите мерки в последните дни са довели до сериозно респектиране и овладяване на ситуацията.

Държавният глава посочи, че в международния печат случаят в Катуница и последвалите реакции е намерил широко отражение. Така не се е писало за България от 1996-1997 година насам, това са поражения върху образа на България, които ще ни трябват години да преодолеем, каза той.

За съжаление, в Европа подобни националистически и екстремистки партии започват да влияят на процесите и това е много опасен процес. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Полагаме, като нация, изключително много грижи и внимание и етническият мир е бил за пример досега. Призовавам всички колеги, които участват и искат да стават президенти, да бъдат по-нормални, каза Борисов.
Той каза, че на Съвета е имало и конструктивни предложения, и такива, които няма как да се случат. В рамките на Европейския съюз - да искаш смъртно наказание, това не може да се случи, заяви той.
Президент и премиер засегнаха и ролята на медиите в конфликтната ситуация.
"Вие като предадете един си точи ножа, друг казва – ще му отрежа главата, то е готово да се възпламени", каза Борисов.
Премиерът каза, че няма да иска оставки и да наказва полицаи за действия в Пловдивско.
Затворете я тази страница, бог да ги прости момчетата, от нас бащата поиска едно нещо – този човек да отиде в затвора, каза министър-председателят.

Лидерът на Атака Волен Сидеров, който след два часа и половина пръв напусна сградата на президентството, заяви, че днешното заседание е било "безмислено упражнение". По думите на Сидеров на съвета не е имало обсъдени конкретни предложения, с изключение на тези, които той е дал. Имаше само констатаци и клишета, посочи лидерът на "Атака".

Лидерът на ДСБ Иван Костов също определи като безплодно днешното заседание на КСНС. „На мен не ми стана ясно каква е темата и каква е целта“, заяви Костов, според когото премиерът и президентът са говорели „общи приказки“, казвани много пъти.

След заседанието депутатът от Коалиция за България и бивш вътрешен министър Михаил Миков изрази недоволство от проведеното заседание. "Уникален е този Съвет по национална сигурност - без вътрешния министър, който е отпускар. За пръв път в новата ни история се провежда Консултативен съвет по време на избори и очевидно – беше заявено и от президента, че има опасност за изборите, за едни мирни, спокойни избори в България", посочи Миков. Това, което не можах да чуя, е ясното осъждане на езика на омразата от управляващите, още повече, че под прозореца звучеше Маршът на Нибелунгите, а се говореше за успокояване на етническото напрежение – това е абсурдно лицемерие. Нека всеки ясно да заяви позицията си. Едно е да заявяваш, че си против етническото напрежение, а съвсем друго е да имаш позиция към тези, които конкретно го извършват”, коментира Миков.

Консултативният съвет за национална сигурност премина на фона на протести в центъра на столицата, които бяха мирни и завършиха без инциденти. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK