Влаковете пак спират заради стачка

снимка: снимка: МТИТС, архив

Седемнайсети ден продължава железничарската стачка. За днес не са предвидени преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ.

Обявената стачка е напълно законна, тъй като представлява продължаване на стачната процедура от месец март тази година. Това се казва в становище на юридическите екипи на КНСБ и КТ "Подкрепа", оповестено вчера по повод твърденията, че ефективната стачка на работниците и служителите от БДЖ и ДП "НКЖИ" е незаконна след 10 декември, съобщи БГНЕС.

"Арбитражните решения определят единствено часовия диапазон за провеждане на ефективни стачни действия. Както знаете, стачкуващите работници и служители упражняват правото си на стачка в часовия пояс от 8.00 до 16.00 часа. По никакъв начин не се вменява задължение за стачкуване съобразно графици за движение на влакове, още повече че тези графици са определени едностранно от работодателите.
 
Поставените арбитражни решения са в сила за цялото времетраене на стачката до нейното прекратяване. Законността на стачката се определя към момента на нейното започване и към момента на постановяване на арбитражните решения", се казва още в становището на юридическите екипи на двата големи синдиката.

"Стачката е напълно законна, не се поддавайте на слухове и провокации", призовават те.

От КТ "Подкрепа " искат президентът да свика Съвета за национална сигурност, защото БДЖ е национална сигурност, според синдикалистите.

От БДЖ обявиха, че вече 925 служители са напуснали доброволно системата. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност. Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 – 24 млн. лева годишно. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK