Зам.-кметът Христина Шопова откри изложба, посветена на 150 години от рождението на Махатма Ганди

Снимки: Община Благоевград

Изложбата представлява духовен обмен от приятелството и общуването между Ганди и Борис Георгиев

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности, Христина Шопова, откри документална изложба „Ганди - благочестивата жертва на чистата душа“.

На събитието присъстваха Раджеш Лал, секретар на посолството на Индия, Пламена Рачева - директор на варненската художествена галерия и куратор на изложбата, ректорът на ЮЗУ - проф. д-р Борислав Юруков, общественици и любители на изкуството.

„За нас е чест Благоевград да е домакин на тази изложба, посветена на честванията на 150 години от рождението на Махатма Ганди. Един живот, който е вдъхновяващ пример за изследване и за подражание. Първият министър-председател на свободна Индия – Джавахарлал Неру, казва в деня след убийството на Ганди:

„Човечеството  трябва да чака столетия, за да се роди друга подобна велика душа. Ние трябва да сме горди, че духовният обмен между Борис Георгиев и Бащата на Индия е оставил видими следи. И днес, заставайки пред портретите, кореспонденцията и снимките, можем чрез сетивата да изпитаме вълнение, което, дай Боже, да претворим в дела за благо на всички и всичко.

Махатма Ганди смени подхода към света и спечели. Превърна себе си в стълб на истина и любов, като християни и като общественици се надявам все повече да стъпваме върху неговите сатяграха и ахимса. И да призова - да извадим от себе си тези ценности на ненасилие - физическо, ментално, вербално, вяра в истината и любов към ближния.

Искам да благодаря на целия екип, който помогна да се осъществи това много важно събитие за Благоевград и да сме част от тези чествания – на Пламена Рачева, на представители на индийското посолство и всички, които дадоха сърце и душа това да се случи. Благодаря Ви на всички, които сте тук, за подкрепата. Със сигурност ще останете с прекрасни впечатления“ каза Христина Шопова.

Изложбата представлява духовен обмен и творчески импулс от приятелството и общуването между Ганди и българския художник Борис Георгиев. Тя съдържа кореспонденция, фотографии, рисунки и оригиналния портрет на Бащата на Индия.

Събитието е съпътствано от постерна мобилна изложба със снимки и житейски мисли на големия индийски духовен водач, която ще бъде разположена на един от красивите мостове на Благоевград, този от пл. „България“ към кв. „Вароша“. Експонатите са предоставени от Пламена Димитрова-Рачева, която е и куратор на изложбата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK