Владимир Елезов: Трябва да променим имиджа на Благоевград от чалга град на град на културата

снимки: infomreja.bg

„Нарушена комуникация с общинска администрация, несъгласия с липсата на заместник-кмет по хуманитарните дейности и на директор на отдел „Култура“, незачитане мненията на ръководителите на културните институти в града и недостатъчно финансиране. За тези проблеми научих при многобройните ми среща с работещи в тази сфера – все неща, които са недопустими и ако бъда избран за градоначалник, коренно ще променя“.  Това заяви пред културни дейци от Благоевград кандидатът за кмет на Коалиция „ЕКИП“ Владимир Елезов.

Според Елезов Общината има безкрайни възможности за развитието на културата, но директорите на културните институти не трябва да бъдат държани встрани, а да участват при вземането на решения и формирането на бюджета. „Културата е един от моторите на Общината, културата възпитава децата ни, затова в нашата програма й отделяме специално внимание. Парите за култура няма да бъдат намалени, напротив – ще се увеличават, защото в момента тези дейности са най-ниско платени“, декларира кандидат-кметът. Той цитира и други точки, залегнали в програмата на Коалиция „ЕКИП“, като изнасяне на част от общинската културна програма в кварталите, изграждане на картинна галерия в Междуучилищния център и развитие на фестивалите и културните празници в града.   

„Общинският екип по евроинтеграция работи добре и се надявам и с негова помощ да променим имиджа на Благоевград от чалга град на град на културата“, изтъкна Владимир Елезов.

По думите на Бонка Ичкова – преподавател по френски език в Национална хуманитарна гимназия и досегашен общински съветник, през изминалия мандат е имало пренебрежително отношение на общинска администрация към културните дейци, а проблемите им са били представяни по изкривен начин на кмета Костадин Паскалев от подчинените му. „Оценките за свършеното от културните институти се даваха от хора, които не са посетили нито едно тяхно събитие“, допълни тя. „Дано Владимир Елезов стане кмет, за да се подобри комуникацията между общинските служители и деятелите на културата, но невинаги Общината може да реши всичките ви проблеми, тъй като самата държава е абдикирала от културата“, обърна се към присъстващите Бонка Ичкова.

Благоевградският певец Димитър Чалъков бе по-краен: „Ако един град няма история и култура, той не бива да съществува“. Той препоръча на кандидат-кмета, ако бъде избран, да започне реформата в културата от читалището, с ремонт на голямата зала.

Директорът на Кукления театър Георги Костов се оплака, че единствено театърът в Благоевград не разполага със зала за представления. „Необходим ни е и микробус, с който да се придвижваме за изнесените спектакли“, каза още Костов. В отговор Владимир Елезов обяви, че ще направи всичко възможно залата в Младежкия дом, която в момента ползват актьорите от Кукления театър, да бъде основно ремонтирана. „Ценя високо възпитателната роля на Кукления театър, аз самият съм родител и водя редовно детето си на куклени представления“, подчерта той.

„Да превърнем Благоевград във фестивален град. Това е моето заветно пожелание към Владимир Елезов“, каза от своя страна директорът на Драматичния театър Николай Кимчев, въпреки че предложението му вече фигурира в управленската програма на Коалиция „ЕКИП“. Според кандидат-кмета фестивалите освен че развиват културата в града, привличат туристи, което е в полза на местната икономика“, коментира Елезов, който увери, че той и екипът му ще опитат ако не изцяло, то поне отчасти да възвърнат на Благоевград славата на фестивален град.

Мениджърът на частния „Благоевградски младежки театър“ Бранимир Митов-Брано сподели, че голямата му мечта е в града да има голяма и хубава зала за представления. Според него Общината трябва да бъде в помощ и на частните формации, които се занимават с култура.

„През следващия мандат, ако стана кмет, ще има и заместник-кмет с хуманитарен профил, и директор на Дирекция „Култура“. Ще бъда най-диалогичният човек с вас, културните дейци, казвам го, защото познавам конкуренцията“, обеща още кандидат-кметът на Коалиция „ЕКИП“ Владимир Елезов.

За среща с него в пиано бара в Благоевград дойдоха ръководители на културни институти в града, художници, театрали, музиканти, педагози, писатели. Сред тях бе и директорът на зоопарка Крум Попниколов. В неформална обстановка с културните дейци разговаряха и кандидатите за общински съветници на Коалиция "ЕКИП" - Рашко Динков, Румен Калайджиев, Нина Марчева, Драгослав Христов и Росен Николов.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

nikolai18:56 - 04.10.2011
osobeno dinkov toi hi4 ne obi4a dj da go pozdravqva kato gledam na snimkata ot rano e zahvanal uiskito :)
отруден17:14 - 04.10.2011
Хахахаха, Елезов и култура, магаре и космос, не се излагайте бе смешници!
Емилия15:53 - 04.10.2011
Г-н Елезов,трябва непременно да се инвестират повече пари в културата на Общината,понеже тя е най-конвентируемата дейност на обществото и оказва огромно влияние върху развитието му!Успех на изборите!АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВАС!
grajdanin15:38 - 04.10.2011
Bravo trqbva da se obarne vnimanie na vsqka sfera! uspeh koalicia ekip

FACEBOOK