Владимир Елезов: Експертен съвет ще решава проблемите в образованието. Монтираме видеонаблюдение в училищата и детските градини

Владимир Елезов, снимки: infomreja.bg

„Постоянен експертен съвет от педагози, представители на Регионалния инспекторат по образованието и общински служители ще решава проблемите в просветната сфера”, заяви пред  благоевградски учители кандидатът за кмет от Коалиция „ЕКИП” Владимир Елезов. „В следващия ръководен състав на Общината задължително ще има Дирекция „Образование” и заместник-кмет по хуманитарните дейности”, декларира той.  

По думите му, управленската програма на „ЕКИП” може да звучи скромно в сравнение с тези на останалите кандидат-кметове, но след 4 години ще бъде факт. „Не мога да ви обещая чудеса, но образованието и културата са приоритетни сфери, които образоват и възпитават нашите деца и в нашата програма отделяме специално внимание на тези два приоритета. Крайно време е младите хора да участват в управлението на Общината  и знанията и уменията, които вие ни дадохте преди години да заработят в полза на града”, обърна се към педагозите кандидат-кметът Владимир Елезов.

Той призна постиженията на екипа на градоначалника Костадин Паскалев, с които, според него, малко общини в страната могат да се похвалят: „ За мен е удоволствие да видя сградите на всички училища и детски заведения обновени, но през следващия мандат трябва да подобрим условията и вътре, в самите сгради. Знам за проблемите с физкултурните салони, кухненските помещения и училищните дворове. Там именно трябва да насочим усилията си през следващите четири години”.

Намеренията на Владимир Елезов са да се засили участието на Община Благоевград в Сдружението на югозападните общини, за да се упражнява влияние върху законодателната и изпълнителната власт.

Програмата на Коалиция „ЕКИП” в сферата на образованието включва осигуряване на безплатни помагала в общинските детски заведения, изграждане на нова детска градина в кв. „Освобождение”, финансово подпомагане на изявени деца при участието им в национални и международни конкурси и състезания. Екипът на Владимир Елезов планира въвеждането на комплексна оценка не само за директорите на училищата, както беше досега, но и за ръководителите на детските заведения.

Новост, която все още не е записана в управленската програма на „ЕКИП, но ще бъде внедрена, е монтирането на видеонаблюдение във всички общински училища и детски заведения в града. Необходимостта от тази мярка е възникнала при многобройните срещи на кандидат-кмета с просветни дейци. „Сформирането на експертен съвет ще позволи занапред да се контролира и дейността на директорите, с което цялостно ще се подобри атмосферата в детските градини и училищата”. Така Елезов отговори на въпрос на педагожката от СОУИЧЕ Соня Паскалева, според която в момента училищните директори взимат решенията еднолично и се изживяват като феодали, а образователният инспекторат стои безучастен.

Кандидат-кметът подкрепи предложението на Румяна Стойчева за разкриване на кариерни центрове в училищата. „Всяко уважаващо себе си учебно заведение трябва да разполага с такъв център за развитие, аз като възпитаник и работещ в Американския университет в България съм видял нагледно ползата от подобна структура, още повече, че това не е въпрос на пари, а на добра организация”.  

Елезов одобри и идеята Общината да спонсорира периодично издание за образование и култура, но, според него, на първо място трябва да се подобри качеството на тези продукти. „В момента маркетингът ни в културата е слаб и сме почти задължени да подкрепим такова издание”, допълни той.

Кандидат-кметът успокои и работещите в Междуучилищния център, като ги увери, че няма опасност той да бъде закрит. „Идеята е на втория етаж в сградата да бъде разположена постоянна изложба, но ако успеем да набавим средства за ремонт на зала „22 септември”, галерията ще бъде ситуирана там”, заяви Владимир Елезов.

Кандидат-съветникът под № 2 в листата на „ЕКИП” Рашко Динков поздрави учителите за героизма им, въпреки мизерните условия, при които са принудени да работят, като ги призова да не позволяват на хора, които вече са имали възможност да помагат на Община Благоевград в парламента, но не са го направили, сега да станат кметове.

„Наши опоненти говорят за експоцентрове и летища. Те да мислят как ще реализират тези проекти. Аз моята програма ще я изпълня”, подчерта в допълнение на думите на Динков кандидатът за кмет на Благоевград Владимир Елезов.

 

КОМЕНТАРИ

geri18:11 - 16.10.2011
Njama kak elezow da naprawi wsi4ko koeto obestawa,prekaleno e mlad i njama opit.
FC PIRIN15:58 - 13.10.2011
Bravo Vladko, Bravo Elezov. Az ti vqrvam na vsqka edna duma, zashtoto ti i tvoite kolegi ot EKIP ste dokazali che mojete da upravlqvate. Shte ostanete zapisani sas zlatni bukvi, zaedno s ortacite vi ot PIRIN SS, kato nai-dobrite rakovoditeli v istoriqta na FC PIRIN. Donesohte nevijdani uspehi, kato uchastie v super elitnata A okrajna grupa i falit na kluba. Zatova prizovavam vsichki grajdani na Blagoevgrad da glasuvat za tazi banda alkoholici i kompleksari s fashistki idei, i razbiraniq, za da poluchat vazmojnostta da napravqt s grada ni tova, koeto napraviha s futbolniq klub.
riki12:15 - 13.10.2011
Мили Боже,щом стигнахме Елезов да оправя образованието ни не е на добре работата . Добре ,че Благоевградските учители са интелигенти хора и най-вероятно затова го гледат с насмешка .
Katq10:38 - 13.10.2011
Malee,"papagal", ama molq te Rado toq Elezov e po-grozen ot skunks, ama vse pak i tova si e umenie da pomni6 4ujdite prostotii,ama mnogo mi e 4udno ako spe4eli(a az ne vqrvam,nie v Blagoev ne qdem domatite s kolci) parite na grajdanite v koi djob 6te hodqt v na Paskalev ili v na Elezov iliii 6te se delqt ???

FACEBOOK