Шест партии са готови да предложат ляво управление на България след ГЕРБ

Снимки: АБВ

дискусия, организирана от АБВ, в която участие взеха и представители на ръководството на БСП,

Шест политически партии от левия спектър са готови да си сътрудничат и да предложат ляво управленско решение на България след ГЕРБ. Такава заявка бе дадена на дискусия, организирана от АБВ, в която участие взеха и представители на ръководството на БСП, съобщи БНР.

Според лидера на АБВ Румен Петков и зам.-председателя на БСП Кирил Добрев, който е кандидат за лидер на партията, незабавната оставка на правителството на ГЕРБ и главния прокурор е неизбежна:

"С този разговор целим да покажем на обществото, че алтернатива има, че внушенията, че ГЕРБ и Борисов са безалтернативни са една доста пошла и зле организирана манипулация. Второ - да покажем, че този заряд, който е необходим на протеста днес, може да бъда даден само от ясно очертана тенденция за развитието на страната, да кажем достатъчно ясно, че опитите за внушение, че свикване на Велико народно събрание чрез дискусия за Конституцията днес, целят пренаписване на дневния ред на обществото, целят отнемане на енергия от протестите, целят замазване на истинските въпроси за шкафчетата с милиони евра, за технологията на вземане на решения, за грозните, пошлите речитативи, които се леят от вилата на министър-председателя и префокусиране върху една тема, която няма нищо общо с икономическата катастрофа и разпад, тема, която няма нищо общо с разпада на държавността и тема, която не е на дневен ред", заяви Румен Петков. 

"Предложенията на ГЕРБ за промени в Конституцията не засягат генералните въпроси, свързани с бъдещето на съдебната система, например. Никой не говори за правомощията на главния прокурор, за конструирането по един убедителен начин на Висш съдебен съвет, който да е политически независим, независим от икономически натиск. Никой не говори за технологията за контрол от Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат върху начина на провеждане на разследванията, върху това, че грубо се нарушава Закона за специалните разузнавателни средства и никой не търси сметка за това", допълни лидерът на АБВ. 

Заместник-председателят на БСП, Кирил Добрев, също настоя за оставка ва правителството и главния прокурор, както и за система и начин съдебната система да работи по други правила.

"Има нещо по-солно от натиска и парите в политиката и това е желанието на цял един народ този човек (бел., Борисов) да го няма. И ние сме стигнали пиковата точка, когато този народ отказва да бъде управляван повече от този човек (бел., Борисов) по този начин. На улицата днес са излезли младите хора, добре образованите, не гладните и безработните. Тези, които днес са лишени от справедливост. След изборите тази алтернатива трябва да бъде лява, но за да успеем, трябва всички да бъдем заедно. Силните политици са тези, които градят мостове, а не които ги палят", коментира Добрев. 

Той настоя за задължително средно образование с най-рестриктивните мерки за семействата, които не изпращат децата си на училище, тъй като според него образованието е ключов приоритет за подем на държавата. Приоритетите за развитието на България са надпартийни и ако сега не започнем действия по тях, обричаме бъдещето на страната си на гибел.

Екатерина Атанасова, председател на ОБТ БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ: "Протестите стартираха като морален гняв срещу превзетата държава и като заявка за това в каква страна искат да живеят хората - демократична, европейска и свободна. Трябва ясно да заявим, че изходът от кризата на доверие е в незабавна оставка на Борисов и главния прокурор и провеждане на извънредни демократични избори чрез машинно гласуване. След това идва ред на обсъждане за евентуална необходимост на промени в Конституцията". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK