ВКС потвърди присъдите на 9-ма роми за "черешовото убийство"

снимка: ВКС

9-мата роми от фамилията Гольовци, които в нощта срещу 23 юни 2009 г. убиха пазача на черешовата градина в кюстендилското село Шишковци и пребиха други двама работници ще лежат общо 92 години в затвора.

Върховният касационен съд потвърди присъдите постановени от Софийския апелативен съд за ромите, като решението е окончателно.

Убийството стана в нощта срещу 23 юни 2009 г. Тогава роми, въоръжени с дръжки от кирки и лопати, пребиха до смърт 42-годишния Пламен Момчилов. Пострадаха работниците Марияна Спасова и Кръстьо Васев.

Асен Иванов-Коняря получи най-тежката присъда, лишаване от свобода за 19 години. Съдиите оставиха в сила и присъдите от 18 години за брат му - Боян- Буле и за Георги Николов- Гърбушко. Остават и наказанията на други трима от биячите, Бисер Найденов ще лежи в затвора 16 години, Александър Димитров е с присъда от 7 години, а Атанас Рангелов от 4,5 години.

Трайчо Иванов и Стоян Асенов са признати за виновни не като помагачи в убийството, а като съучастници в побоя. Присъдите им са намалени, в сравнение с тези постановени от Кюстендилски окръжен съд, от 7 на 3 години и два месеца. Наказанието на Ангел Иванов бе увеличено от 2 г. и половина на 3 години и два месеца.

100 000 лева е размерът на гражданския иск за Витка Момчилова, съпругата на убития и по 80 000 лева за Георги и Татяна- син и дъщеря на пазача. Единствено Атанас Рангелов не е включен в заплащането на исковете, тъй като по категоричен начин не е доказано, че е участвал в побоя на Пламен Момчилов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK