Сириец е задържан в София. Има основно участие в ИДИЛ

Снимка: Главна прокуратура

Сириец с български паспорт е задържан в София.

Той е разобличен в основно участие в „Ислямска държава”. Акцията по задържането му е извършена от спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС от 29 септември, съобщиха днес от държавното обвинение.

Общо двама мъже и една жена са в ареста с постоянна мярка за неотклонение във връзка с две закононарушения – незаконно производство и разпространени на тютюн за наргиле. Обвинени са и в тероризъм.

Според службите, цитирани от БТВ, ръководителят на групата се е установил у нас през 2008 г. и е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. се е присъединил към „Ислямска държава” в Сирия, като е вземал активно участие в бойните действия и се е ползвал с ръководни функции. Това се доказва и от открит автентичен документ на организацията, с който е имал право на свободно преминаване в зоната на сражения.

През 2016 той се завърнал в България и е организирал престъпна група за незаконно производство и разпространение на тютюн за наргиле. Тази дейност е била прикритие и основен източник на финансиране за джихадиста.

Нарязаният тютюн е изкупуван от Сирия и е доставян в София, където е продаван от групата. Преди това нелегално наети работнички от ромски произход пресовали стоката в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход.

На ден е търгувано с 300-500 кг в България, Холандия, Германия и Франция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK