Висшето образование в България - все по-достъпно за сънародниците ни Сърбия

Снимка: МВнР

Посолството на Република България в Белград и Генералното консулство в Ниш организират в Димитровград (Цариброд) и Босилеград дни за прием на документи и провеждане на кандидат-студентски изпити за българите от Сърбия по Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г. за обучение на студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен на висше образование „бакалавър“ и „магистър“ след средно образование. 

Тази година приемането на документи в Босилеград ще се извърши на 2 юли 2017 г. в гимназията, а изпитът ще се проведе отново там на 3 юли 2017 г. В Димитровград документи ще се приемат на 11 юли 2017 г. в Гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, а изпитите ще са в същото училище на 12 юли 2017 г. Кандидатите ще бъдат изпитвани по български език и литература и история на България. 

Общо 170 места в български висши училища са утвърдени за първо класиране за българите от Сърбия по ПМС № 103. Най-желаните специалности са медицина, компютърни и информационни технологии, икономика и педагогика. 

Заедно с други българи, живеещи в чужбина, сънародниците ни от Сърбия ще могат да се състезават и за 50 места за висши училища по изкуства и спорт, както и за 110 магистърски програми след завършена образователно-квалификационна степен „бакалавър“. 

Министерството на образованието и науката организира и проведе през март 2017 г. информационни дни на българското висше образование в Босилеград и Димитровград, които предизвикаха сериозен интерес както от страна на учениците, така и на техните родители.

За подготовката на кандидат-студентите в КИЦ „Босилеград” и КИЦ „Цариброд” бяха организирани подготвителни курсове по български език и история на България с участието на преподаватели от България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK