ВИП гости на сватбата на Георги Андонов дариха средства за квартална църква в Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

Баба Атлаза Щерева - член на църковното настоятелство на строящия се вече 15 години квартален християнски храм „Рождество Христово", благодарение на находчивостта си, успя да прибави още няколко хилядарки за довършителните строителни дейности на църквата.

След венчавката на младото неврокопско ВИП семейство - депутата Георги Андонов и избраницата му Веселина Григорова, напористата възрастна жена поднесе касата за дарения на вицепремиера Цветан Цветанов с молба да дари пари за дострояването на църквата в т. нар. "Нов квартал" с думите: “Правите тази скъпа венчавка и сватба, ама никой не дава нищо за църквата ни. Построеното предимно с дарения за близо 15 години започна да се руши и то вече има нужда от ремонт. Помогнете с каквото можете, пък разкажете горе в правителството за нашите мъки, за да си построим хубав християнски храм в квартала, защото сме отдалечени от другите църкви и невинаги можем да отидем да се черкуваме в тях".

Вицепремиерът прие присърце набързо разказаната му драма около строителството на църквата и пусна стотачка в касата за дарения, поднесена му от баба Атлаза. Последваха го като под команда всички присъстващи представители на парламента, ВИП гости и местни бизнемени, с което възрастната жена прибави още няколко хилядарки за изграждането на кварталния храм.

Както информира Инфомрежа преди дни, на големия християнски празник „Свети Илия" на една от стените на полуготовия храм се появи образът на светеца, както и географското очертание на България, пазено от голямо куче, според разказите на очевидците. Много от богомолците, посетили същия ден кварталната църква, за да се помолят и да запалят свещ за здраве, свидетелстваха за странното видение, което те оприличиха като чудо.

"Половината от средствата за окончателното приключване на градежа вече са набавени", коментира баба Атлаза Щерева. "Надяваме се останалата сума да съберем от политиците по време на предстоящата предизборна кампания. Решихме да се възползваме от голямото присъствие на депутати, държавни мъже и богати гости на венчавката на депутата Георги Андонов и да ги помолим за помощ. По време на предишната предизборна кампания премиерът Бойко Борисов дари 15 000 лв. за изграждането на новата църква", напомни тя.

Репортер на Инфомрежа научи, че църковните настоятелства на църкви, имащи нужда от финансово подпомагане за реконструкция, дострояване, иконописване, реставрация и други дейности, имат право да кандидатстват със свой проект по мярка 322 за европейски безвъзмездни средства до 500 000 лева. Мярката е отворена и почти всики проекти по нея получават одобрение, стига да са изготвени според изискванията и най-вече подписани от митрополитите на различните църковни области, в случая от Неврокопския митрополит Натанаил.

Сватбари, като видяха как баба Атлаза Щерева събира левче по левче дарения за дострояването на храма,  зашушукаха: "Няма пари за дострояването на митрополията в Новия квартал в Гоце Делчев, пък дядо Натанаил преди месеци си купи хотел "Неврокоп”. "Възможно ли е с такива проекти да са получавани немалки суми безвъзмездни пари от Европейския съюз за ремонти и реставрация на порутените и плачещи за основен ремонт храмове в цялата област, а пък тези средства да са отивали по други направления", се питат неврокопчани, които се ангажираха да помогнат със средства и материали за приключването на строителството на новия храм, но едва след като направят проверки какви проекти и колко пари са спечелени в Гоцеделчевско за строителство и облагородяване на църковни сгради и имоти.

 

КОМЕНТАРИ

БЕЛЛА16:38 - 26.07.2011
Няма значение колко са дали депутатите, вожно е че са дали, а какво да кажем за местната управа която гледа мъките на баба Атлаза и не се трогва да и помогне. Но те са си прави гледат да крадът колкото се може повече, за да са добре и техните пра, правнуци. Мразя такива долни крадци.
НЕ ТАКА18:30 - 25.07.2011
ВИЕ ОТ ИНФОМРЕЖА НЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ С ХИЛЯДАРКИТЕ. ДОРИ НЯМА ХИЛЯДА. ЯВНО ДЕПУТАТИТЕ СВАТБАРИ СА НЯМАЛИ ПАРИЧКИ В БРОЙ ИЛИ СА СТИСНАТИ.
НЕ14:48 - 25.07.2011
ГЕОРГИ АНДОНОВ СЕГА МЛАДОЖЕНЕЦ, НА ЕСЕН КМЕТ, А ДОГОДИНА ЩАСТЛИВ БАЩА. АМИН ДАЙ БОЖЕ!
РОНИ14:37 - 25.07.2011
ЩАСТЛИВО ПЛАВАНЕ В ОКЕАНА НА БРАЧНИЯ ЖИВОТ! УСПЕХ НА ИЗБОРИТЕ ГЕОРГИ, МЛАДИТЕ ХОРА В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ТЕ ПОДКРЕПЯМЕ И ИСКАМЕ ПРОМЯНА НА СТАТУКВОТО ЧРЕЗ ТЕБ.

FACEBOOK