Виолета Атанасова е новият председател на женското дружество „Майчина любов“

Снимки: Женско дружество "Майчина любов"

На редовно Общо събрание на сдружение „Женско дружество“Майчина любов“ - Кюстендил бяха направени промени в Управителния съвет. Досегашната председателка на дружеството д-р Силвия Попова подаде оставка, която мотивира със своите вече осем десетилетия.

Поех ръководството на дружеството още при учредяването му през 1992 г. и от тогава до днес с малки прекъсвания съм била ангажирана с това - време е както на моето място, така и в редиците ни да дойдат по-млади хора, които ще внесат нова енергия  и нови идеи в нашата дейност, коментира тя.

Нейното предложение ръководството да бъде поето от журналистката Виолета Атанасова – досегашен заместник-председател на дружеството, бе прието единодушно.

Самата д-р Силвия Попова заяви, че не се оттегля от отговорностите си и ще продължи да ги изпълнява в качеството си на заместник-председател заедно с Йордана Тасева. За нов член на Управителния съвет бе приета Христина Петрова – агроном, богослов и педагог по образование, която в момента преподава  религия в няколко детски градини. 

Женското дружество „Майчина любов“ е създадено от обществено активни кюстендилки още в 1873 г. Неговата дейност винаги е била изпълнена с човеколюбиви, обществено значими дела за духовно просвещение и благотворителност, припомни д-р Попова. Дружеството подпомага следването на кюстендилеца Никола Атанасов – автор на първата българска симфония, който впоследствие става директор на  Музикалната консерватория.

По време на Първата световна война то организира питателен пункт на гарата за гладуващите хора, изпраща милосърдни сестри и санитарки на фронта, а през 1928 г. приема  и подслонява в Кюстендил 100 деца на семейства, пострадали от земетресението в Чирпан. Това е само малка част разнообразните  му благотворителни  инициативи. 

След 9 септември 1944 г. дружеството, както и повечето други граждански организации, е разпуснато, тъй като дейността му  е била счетена като  неприемлива  за новите обществено-политически условия. Още в първите години на прехода то е пререгистрирано, като негови учредители стават 13 демократично настроени кюстендилски жени, а в скоро време в редиците му влизат над 120 кюстендилки с различни професии и социален статус, но с желание да работят доброволно в подкрепа на самотни, бедни и нуждаещи се деца, възрастни хора и семейства.

При завръщането си в България след дългогодишна емиграция негов почетен председател става българската Майка Тереза г-жа Лили Шмидт, която, за да помага на най-бедните ни сънародници и на социалните институции, създаде в Германия фондация „Помощ за България“.

Само през последните няколко месеца женското дружество „Майчина любов“ осъществи дълъг списък от благотворителни инициативи. То преведе хиляда лева по сметката за подпомагане на пострадалите хора в с. Хитрино, направи коледни пакети за домуващите в ДВХФУ „Ильо Войвода“, а след Великден  организира за тях посещение на Гигинския манастир“Свети Безсребърници Козма и Дамян“, осигури 150 великденски пакети за клубовете на инвалида, парични помощи за крайно нуждаещи се кюстендилци и еднократни стипендии за отлични ученици от Природо-математическата гимназия, чиито семейства са материално затруднени.

В партньорство със сдружение „Кураж“ и със средства от Лили Шмидт за Коледа беше направен курбан за инвалиди и пенсионери с ниски доходи. В момента заедно с Общината дружеството работи по реализиране на идеята пред социалната трапезария да бъде поставен мемориален знак, който да напомня за делото на Лили Шмидт.

Не са прекратени и дългогодишните усилия за  създаването на така необходимия за нашия град Дома за възрастни хора. Основното обаче, към което трябва да насочим дейността си, е да привлечем в нашите редици и за нашата благотворителна кауза жени в активна възраст и млади майки, които ще знаят, че това, което ще правим заедно, ще бъде част от израстването на децата им като милосърдни, честни и благородни хора, ангажираха се  при размяната на позициите старият и новият председател на женското дружество „Майчина любов“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK