ВиК с 67 % ръст на инвестициите през 2017 г., цената на водата скача с до 20 %, Росица Димитрова: Неизбежно е

Инж. Росица Димитрова, снимка: Infomreja.bg

Над 2,5 млн. лв. инвестиции през 2016 г. отчете управителят на „ВиК“ – Благоевград, инж. Росица Димитрова. Парите са отишли за реконструкция, модернизация и автоматизация на водопроводната мрежа и съоръженията, както и за подмяна на средствата за търговско мерене в десетте общини в областта, обслужвани от дружеството.

„Инвестиционната ни програма е изпълнена на 90 %, което е много добър резултат предвид ограниченото време, с което разполагахме, и това, че я реализирахме със собствени сили и средства", коментира Димитрова на последната си за годината пресконференция.

Инвестиционните планове на ВиК не са свързани само с подмяна на мрежа. Дружеството се стреми да внедрява нови технологии и иновации, като през 2017 г. има намерение да повиши качеството на предлаганите услуги.

Съкращния не се предвиждат въпреки многочисления състав от 533 служители и работници. „Обслужваме над 100 населени места и няма как да се справим с по-малко хора“, поясни управителката на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД.

1748 аварии са станали през тази година на територията на регионалните поделения в Благоевград, Разлог и Гоце Делчев. Най-много са тези на улични водороводи – близо 900, и на водопроводни отклонения – 424. Значително по-малко са канализационните – едва 62.

Печалбата за финансовата 2016 г. все още се изчислява. Размерът й ще стане ясен в края на януари.  С постановление на Министерски съвет миналогодишната печалба е била реинвестирана.

450 000 лева са натрупани от длъжници – физически и юридически лица. „Черният списък“ обаче постепенно се свива, тъй като в последните години фирмите започват да чистят дълговете си. В ромската махала на Благоевград например имаме домакинство с над 4 000 лева неплатени сметки, които вече се погасяват разсрочено“, даде пример Димитрова.

Тя призна, че остава проблемът с ромите в Гърмен, които отказват да плащат за вода. В общината е критична и ситуацията с водоподаването.

„Бяхме на ръба на воден режим, но се надяваме с падането на валежи от дъжд и сняг, ситуацията да се подобри. За съжаление сме зависими от природните условия и водоизточниците, защото основното подаване е гравитачно“, каза управителката на ВиК.

Тя е оптимист за бъдещето на Асоциацията по ВиК в Пиринско въпреки отказа на двете общини Кресна и Сандански да се присъединят към нея.

Бизнес планът на дружеството за предстоящия 5-годишен регулаторен период – 2017 – 2021 г., вече е подаден в КЕВР. Предстои одобрението му.

Планираните инвестиции през 2017 г. са в размер на 4 173 000 лева, което е с близо 67 % повече от тазгодишните.

„Поскъпването на водата е неизбежно, но за нашата област то няма да надхвърли 20 %“, обяви Росица Димитрова. Тя призна, че въпросът е болезнен за абонатите, но увери, че преди да се вземе решение за размера на увеличението, ще бъде проведено широко обществено обсъждане.

"Важно е да знае, че ще се повиши цената на услугата, а не на самата вода", уточни шефката на ВиК-Благоевград. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK