Община Благоевград започва реставриране на мемориала „Делчев род“

Снимка: Община Благоевград

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов предприе действия за възстановяване на мемориала „Делчев род“, който се намира в двора на църквата „Въведение Богородично“ . 

В момента голяма част от мозайката се руши, вследствие на атмосферно влияние и подпочвени води около и на мястото. 

Предстои да бъде извършен щателен оглед от експерти, които да предложат най-добрия вариант за дългосрочно решаване на проблема. 

Мемориалът „Делчев род“ е построен през 1987 година. Той се намира срещу основната сграда на църквата „Въведение Богородично“. Паметникът е дело на творчески колектив, с ръководител арх. Богдан Томалевски, мозайката е дело на художника Христо Стефанов, скулптор е Иван Нешев.

Мемориалът е костница на рода на Гоце Делчев. В основите на паметника през 1989 г. са заровени костите на бащата на Гоце Делчев – Никола Делчев.

Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от Национално-освободителните борби в Македония. Върху плоча, поставена хоризонтално и под наклон, са изписани имената на Делчевия род. В страни са оформени шест пана, на които са изработени мозайки. В средата на композицията е изобразена фигурата на Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK